Читај ми!

Музика Исидоре Жебељан објављена у Немачкој

Немачка дискографска кућа објавила је компакт-диск сa оркестарском музиком композиторке Исидоре Жебељан.

Оркестарска музика Исидоре Жебељан за компакт-диск, који је објавила дискографска кућа "ЦПО" у Немачкој, снимљена је у извођењу Јаначекове филхармоније из Остраве и Жебељан оркестра из Београда, под управом диригента Давида Порселајна.

Исидора Жебељан привукла је пажњу интернационалне јавности опером Зора Д коју је поручила "Џенезис фондејшн" (Genesis Foundation) из Лондона. Та опера премијерно је изведена у Амстердаму 2003. године, у режији Дејвида Паунтнија и Николе Раб. Иста продукција је те године отворила педесету сезону Бечке камерне опере. Након успеха опере Зора Д, која је за четири године изведена 22 пута у пет европских земаља, уследиле су бројне наруџбине значајних институција и фестивала.

Композиције Исидоре Жебељан извођене су у Великој Британији, Италији, Француској, Холандији, Аустрији, Немачкој, Шведској, Финској, Шпанији, Ирској, Чешкој, Естонији, Хрватској, Србији и Сједињеним Америчким Државама.

Њена дела су се могла чути на музичким фестивалима међу којима су Венецијанско бијенале, Фестивал у Брегенцу, РАИ Фестивал - Nuova Musica, Torino, Settembre musica, Milano-Torino, Музички фестивал Западнонемачког Радија (WDR) и други.

Музику Исидоре Жебељан изводили су Гетеборшки симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар РАИ Торино, Academy of St Мartin in the Fields, Јаначекова филхармонија, Београдска филхармонија, Нова филхармонија Вестфалије, Бродски квартет, диригенти Кристоф Попен, Лорен Вајанкур, Давид Порселајн, Пјер-Андре Валад, пијанисти Кјоко Хашимото и Александар Маџар, кларинетиста Хоан Енрик Луна и други.

Исидора Жебељан је студирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића (ученика Оливијеа Месијана). Од 2002. године професор је композиције на том факултету.

За композиторски рад освојила је неколико значајних награда у Србији, укључујући и Мокрањчеву награду 2004. Добитник је стипендије њујоршке фондације "Civitella Ranieri" за 2005. Године 2006. изабрана је за члана Српске академије наука и уметности.

Исидора Жебељан је, такође, компоновала музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Хрватској и Црној Гори. За рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда.

Радила је на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове Дом за вешање, Аризона дрим (Аrizona Dream), Подземље (у режији Емира Кустурице), Краљица Марго (режија П. Шеро) и Тhe Sеrpеnt's Kiš (режија П. Русело).

Аутор је музике за нови филм Милоша Радивојевића Како су ме украли Немци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи