Отказан лет Чикаго - Београд

Први лет на линији Чикаго-Београд је отказан 15 минута пре полетања. Београдски аеродром "Никола Тесла" није обавештен о разлозима отказивања.

Авион који је требало да слети у Београд у 16 часова, није полетео из Чикага у 21 час по локалном времену, јер није обезбеђена потпуна документација, из Чикага јавља Александар Жигић, дописник РТС-а, који је присуствовао чекирању путника. Свих 235 места је било продато, путници рутински чекирани, а вест о отказивању је стигла 15 минута пре полетања.

Агенција "Ер Плас2" која је продала авионске карте за данас отказани лет, саопштила је да је 15 минута пре узетања, када су путници већ били укрцани у авион, одлуком Федералне администрације за авијацију (ФАА) обавештена да авиопревозник неће моћи да обави лет.

"Петнаест минута пре узлетања, пошто су сви путници укрцани, а пртљаг смештен у авион, добили смо обавештење да "Свифт ер" неће моћи да обави лет одлуком ФАА, која је ван наше контроле", наводи се у снимљеној телефонској поруци Ер Плас-а.

"Сви летови су тренутно отказани и свим путницима ће бити враћен новац", наводи та агенција додајући да је у авиону био 221 путник и да ће свима који то желе "Ер Плас" помоћи да резервишу карте за летове других компанија.

У тој компанији у ишчекивању званичног саопштења "Свифт ер-а", кажу да су шокирани због тога и да и даље покушавају да установе детаље који су довели до "нагле обуставе" планираног лета.

Иначе, у Директорату за цивилно ваздухопловство Србије, Тањугу је речено да ни они немају информације због чега је авиокомпанија "Свифт ер ЛЛЦ" отказала лет.

Раније је представник Директората Србије Катарина Андрић-Милосављевић рекла је да је тај амерички авиопревозник добио дозволу од Директората за обављање директних летова од Београда до Чикага, са слетањем у Загребу, у периоду од 17. јуна до 29. децембра, јер је испунио све услове у складу са законима и процедурама у Србији.

Првим директним летом на линији Чикаго - Београд, преко Загреба требало је да допутују представници града Чикага и тамошњег међународног аеродрома "Рокфорт", кao и Деско Никитовић, генерални конзул Србије у том граду. У Београду је био планиран дочек.

Због отказивања лета, како је саопштила Управа града Београда неће бити одржан ни дочек авиона на Аеродрому "Никола Тесла" коме су требали да присуствују представници града Београда, Министарства за инфраструктуру и енергетику, Директората за цивилно ваздухопловство, америчке амбасаде у Београду...

Авиосаобраћај са београдског аеродрома ка америчом континенту обустављен је 1992. и "Јат ервејз" је у два наврата, 2004. и 2006. безуспешно покушавао да обнови линију .

Ваздухопловне власти у Сједињеним Америчким Државама су Србију сврстале у категорију два, а да би овдашња авиокомпанија летела ка тој земљи неопходна је прва категорија.

Компанија "Свифт ер" је основана 1997, а њено седиште је у Фениксу, у Аризони. Летови на линији Чикаго - Београд, са слетањем у Загребу су планирани јендом седмично, до 18. септембра. Цена повратне карте, са таксама је 795 евра, када се купује у Београду, а 1.250 долара, када се купује у  САД, најавила је раније компанија "Ер плус", која продаје карте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи