Читај ми!

“Господска улица“ у Торонту

Роман „Господска улица“ Ранка Рисојевића, представљен је у Торонту.

Роман Господска улица, у издању "Матице српске" из Новог Сада, представили су аутор Ранко Рисојевић и Радомир Батуран главни уредник и издавач књижевног часописа у дијаспори „Људи говоре", на књижевној вечери у Торонту.

Радња романа је смештена пред крај 19. и на почетак 20. века, у период анексије Босне и Херцеговине, а Господска улица је кичма вароши Бањалуке и свих прича у роману. У дућанима и кафанама Господске улице обитавају и Срби и Турци, босански муслимани, католици и Јевреји, а касније и Аустријанци, Мађари, Чеси, Пољаци и Руси. Међу емоционално осенченим ликовима романа Господска улица је и књижевник Петар Кочић, велики сатиричар и борац за српска права.

"Господска улица је приповест о времену када се стварала наша танка и кратковека грађанска класа. Мозаичност приповедања диктирана је жељом да се живот сагледа из свих углова", рекао је Ранко Рисојевић.

Радомир Батуран је истакао да у мотивисаности Рисојевића за причу и причање има Андрићевских трагова.

"Језик Бањалучке трилогије је посебно вредан и неистражен је мејдан српског језика. Рисојевићеву прозу краси мелодичност, склад ритма и звука са спреговима речи попут оног да његове приче калдрмишу време", рекао је он.

Господска улица је други роман у истоименој Рисојевићевој трилогији, а био је и у избору за награду "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику.

Први роман Рисојевића, Симана, објављен је 2007. године, а наслов трећег биће Бескућник.

Ранко Рисојевић, по образовању математичар, аутор је 40 прозних и песничких дела међу којима и романа Дечаци са Уне који је део ђачке лектире у Босни и Херцеговини. Рисојевић је директор Народне и Универзитетске библиотеке у Бањалуци и сенатор Републике Српске.

Књижевно вече Ранка Рисојевића са пригодним музичким програмом организовали су часопис за књижевност и културу Људи говоре и Удружење песника и писаца "Десанка Максимовић" из Торонта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи