Читај ми!

Ретроспектива Џоје Ратковић Гавеле у Београду

Ретроспективна изложба „Са ветрењачама“ Џоје Ратковић Гавеле, у Музеју примењених уметности у Београду, први пут београдској публици представља стваралаштво деведестих које је настало у дијаспори када је илустраторка радила за аустријске, немачке и швајцарске издавачке и новинске куће. Изложба траје од 9. до 30. јуна.

Четири деценије рада илустраторке, цртача, карикатуристе и сликарке Џоје Ратковић Гавеле повод је да се други пут организује самостална изложба у Музеју примењене уметности. Ретроспективна изложба Са ветрењачама представља више од три стотине радова из опуса уметнице која спада у сам врх српске илустрације друге половине двадесетог века.

Џоја Ратковић Гавела рођена је у Мостару 1940. године. За време студија на Академији примењених уметности у Београду почела је да ради за југословенске издавачке и новинске куће. Током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века она је изградила препознатљив стил илустровања у којем доминира рафинован цртеж.

Почетком деведесетих година Џоја Ратковић Гавела је отишла у Беч, где је радила за аустријске, немачке и швајцарске издавачке и новинске куће. Овај период њеног стваралаштва први пут се приказује београдској публици. Док је 1972. на изложби у Музеју примењене уметности представљен пресек радова са почетка каријере младе илустраторке, на изложби 2011. године Џоја Ратковић Гавела приказује заокружен опус који је настао током рада у два различита европска поднебља.

Назив изложбе Са ветрењачама описује идејну повезаност ауторке са проблемима и дилемама блиским Дон Кихоту, Сизифу, Хофману или Кафкиним ликовима. Слободан Јовановић, кустос изложбе каже: „Компактност карикатура и илустрација мањег формата ставља Џојин цртеж у  први план, чиме се додатно наглашавају неочекиване ситуације у којима се налазе актери њених радова. Они комуницирају са другим ликовима надреалним спојем ликовних елемената: ветар, језик, ухо, ветрењаче, перо, само су неки од бројних мотива које Џоја Ратковић Гавела користи да искаже немир који покреће њу и њене ликове. Из оваквог односа ликова постаје видљив Џојин уметнички цредо. Њен потез је проткан карактеристичним хумором који настаје необичним односима у којима се налазе актери. Иронија и сатира се мешају у виђењу друштва које не види себе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи