Смотра српског фолклора у Београду

Шеснаеста Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, одржаће се у Центру Сава у Београду, 11. и 12. јуна.

Савез српског фолклора Швајцарске организује шеснаесту по реду Европску смотру српског фолклора у Београду, а очекује се да ће то бити најмасовнија манифестација српске дијаспоре која је икада одржана на нашим просторима. Учествоваће око шездесет друштава (52 фолклорна друштва такмичарског карактера), који су се на својим државним смотрама квалификовали за наступ на Европској смотри.

Представници појединих савеза или удружења из сваке државе одакле долазе фолклорна друштва чине Савет Европске смотре, а све се организује под окриљем Аматерског савеза Србије за културу. Министарство за дијаспору од оснивања пружа логистичку и финансијску подршку.

Идеја да се Европске смотре одржавају у матици Србији и Републици Српској потекла је од Савеза српског фолклора Швајцарске.

Кореографије постављају наши најеминентнији кореографи, а већина ношњи је непроцењиве вредности. Организатори смотре су са најталентованијом децом припремили ревијалну кореографију са којом ће отворити ову смотру, а затвориће је национални ансамбл „Коло" из Београда.

Неговање и чување културе песмом и игром је само један од циљева овакве манифестације. Најважније је да се млади широм Европе друже, склапају нова познанства, размењују искуства у раду, а већина друштава су се збратимила и узајамно се током године посећују. Ове године ће сва фолклорна друштва слободно време провести у обиласку града и околине, а сав нето приход се уплаћује за СОС дечје село у Краљеву.

На смотри се очекују амбасадори држава одакле фолклорна друштва долазе, неколико ресорних министара, Драган Ђилас, градоначеник Београда, црквени великодостојници , а најављено је присуство Бориса Тадића, председника Србије на отварању смотре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи