Нове епархије СПЦ у расејању

Нова Аустријско-швајцарска епархија са седиштем у Бечу. Јужноамеричка епархија за простор јужне и централне Америке.

Владика бачки Иринеј, портпарол Српске православне цркве (СПЦ), изјавио је да су на редовном пролећном Светом архијерејском сабору (СПЦ), између осталог, разматрана актуелна питања из живота Цркве и њене мисије у земљама дијаспоре.

Сабор је донео одлуку о подели Средњоевропске епархије издвајањем Аустријско- швајцарске епархије са седиштем у Бечу. Нова епарија ће обухватити територију Аустрије, Швајцарске и Италије, где живи велики број наших грађана.

"Уверен сам да ће та нова епархија знатно допринети нашем присуству, сведочењу и мисији у том делу европског континента", истакао је владика Иринеј.

Засебна епархија формирана је и за простор јужне и централне Америке, изузев Мексика, рекао је Иринеј. Седиште Јужноамеричке епархије биће у Буенос Ајресу.

Владика Иринеј је рекао да је начелно усвојена одлука да манастир светог Саве у Либертивилу (Илиноис, САД), при којем функционише и Богословски факултет, буде под непосредном јурисдикцијом патријарха Иринеја. Владика бачки је казао да ће о томе још бити разговора, али да је то један од ефикасних начина везивања цркве у Америци са државом матицом.

Одлучено је да се, због општег значаја, центар Североисточне епархије у САД из околине Питсбурга премести у Њујорк и Вашингтон.

Владика је казао да је извршена и арондација према којој ће Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој припасти све епархије тога подручја чиме се, како је рекао, на неки начин гаси ранија Новограчаничка митрополија.

Иринеј је казао и да је Сабору предложен Устав митрополије за Аустралију и Нови Зеланд, о чему ће, како је рекао, тек бити речи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи