Читај ми!

“Моја ћирилица“ у Канади

Изложба посвећена српској ћирилици новосадске уметнице Олгице Стефановић, наредних дана, у Торонту, Хамилтону, Кичинеру и у манастиру, у Милтону.

Изложбу посвећену ћирилици организује Културни клуб "Људи говоре" истоименог часописа за књижевност и културу у сарадњи са обновљеном Српском националном академијом у Канади. Биће изложено 35 графика и слика Олгице Стефановић.

"Олгица Стефановић бори се креацијом и лепотом ћирилице за ћирилицу, а наш клуб и часопис штампан ћирилицом боре се за очување српског језика и стваралаштва на том писму у дијаспори", изјавио је Радомир Батуран, оснивач, издавач и главни уредник часописа Људи говоре.

„Ћирилицом су написана највреднија дела српске културе од 10. до почетка 20. века, од житија српских светаца и владара, повеља и хрисовуља српских држава и манастира, преко народног стваралаштва до дела Његоша и Вука, Дучића, Кочића, Станковића, Настасијевића, Црњанског", образложио је Батуран.

Одабране графике из циклуса "Моја ћирилица" објављене су и у новом пролећном двоброју 11/12 часописа Људи говоре у коме о сликарству Олгице Стефановић пише Славица Илин, и сама сликарка.

Олгица Стефановић је члан Друштва ликовних уметника Војводине и УЛУС-а. Излагала је на више од 20 самосталних изложби у Србији, а представљала је Србију на тридесетак међународних изложби у Русији, Кини, Француској, Финској, Белгији, Мексику, Аргентини и другим земљама. У новије време бави се и израдом уникатних иницијала а, између осталих, израдила је иницијале породице Карађорђевић и Владимира Путина.

После Торонта изложба "Моја ћирилица" биће отворена на још три места у јужном Онтарију: 29. маја у Хамилтону, 3. јуна у Кичинеру и 5. јуна у једином српском манастиру у Канади, у Милтону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи