Читај ми!

ЗСД у Савету за интеграције

Централни савет Срба у Немачкој (ЗСД), именован је у Национални савет за интеграције при немачкој савезној влади.

Национални савет за интеграције у Немачкој иницирала је проф. др Марија Бемер, државна министарка за миграције, избеглице и интеграције. Новостворено тело сачињавају савезна организација досељеника као и двадесетак представника немачких политичких структура, задужбина, друштвених организација, религиозних заједница и истакнутих појединаца као што је проф. др Клаус Баде, стручњак по питању миграција или Џон Корнблум, бивши амбасадор САД у Немачкој.

"Са новоформираним Националним саветом створили смо једну квалитетну структуру дијалога о централним темама интеграције досељеника у немачко друштво. Жеља ми је да се у Савету говори јасним језиком и без околишања. Да отворено говоримо о проблемима интеграције досељеника и да заједнички тражимо права решења", навела је др Марија Бемер.

Поред Срба, у Националном савету су и турски, шпански, италијански, хрватски, грчки, руски и арапски представници. За сталног члана Националног савета, испред ЗСД-а, именован је мр Милан Чобанов из Берлина.

"Бити члан Националног савета за интеграције је велико признање не само за нашу организацију, већ и за целокупну српску зајдницу у Немачкој. Срби су у Немачку дошли углавном као гастарбајтери, изграђивали својим радом ову земљу више од 40 година, остали и постали досељеници а овде живе, у међувремену, већ у трећој генерацији. Именовањем ЗСД-а немачка Савезна влада нам је јасно поручила да су Срби постали део немачког друштва. То за нас Србе мора да буде подстицај да појачано тражимо наше место у средини немачког друштва", изјавила је Гордана Милановић Ковачевић, генерални секретар ЗСД-а у Берлину.

Поред новоформираног Националног савета за интеграцију ЗСД учествује у изради Интеграционог плана савезне владе, у укупно једанаест одбора савезних министарстава и биће активни учесник форума "Интеркултурни дијалог", као и Националног самита за интеграције канцеларке Ангеле Меркел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи