Читај ми!

Публикација о Србима у Аустрији

У новом издању о Србији, Аустријског интеграционог фонда ОеИФ која се бави информацијама о земљама порекла миграната у Аустрији каже се да из Србије све више одлазе образовани људи. Српска заједница у Аустрији је укључена у друштвени живот алпске републике, наводи се у публикацији.

Публикација о Србији и Србима у Аустрији подсећа и да у овој земљи српско становништво представља једну од највећих група миграната. Према званичним подацима почетком 2010. било је регистровано око 207.000 особа из Србије и Црне Горе, укључујући и Косово.

Актуелно издање нуди на 20 страна информације о економској ситуацији, систему образовања и друштвеном развоју у Србији. Осим тога аутор Волфганг Хохмилер, из државне документације Савезне службе за азил, представио је у брошури податке о привређивању, знању немачког језика као и свести о интеграцији српске заједнице у Аустрији.

"Економска ситуација Србије је генерално обележена високом стопом незапослености и преоптерећеним социјалним системом, односно, рефлексијом светске економске кризе. Последице оваквог развоја су растућа незапосленост и сиромаштво, пре свега у структурално слабијим регионима земље", каже се у публикацији.

Констатује се и да српску економију погађа све више одлазак стручњака и факултетски образованих младих људи у западне европске земље, тзв. одлив мозгова. Како се истиче, у поређењу са становништвом аустријског порекла, особе српског порекла показују већи степен незапослености, али свакако располажу добрим знањем немачког језика. Наводи се, такође, да су особе српске мигрантске позадине више него остале мигрантске групе мишљења, да су део аустријског друштва.

Александар Јанда, директор ОеИФ је истакао да је знање немачког језика кључ ка аустријском тржишту рада.

"Стручно специфични курсеви и субвенције ОеИФ су важно средство за повећање шанси на тржишту рада за младе српске мигранте", истиче Јанда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи