Читај ми!

Основан Савез матице и Срба у расејању

У Београду је у хотелу "Сити" 24. фебруара формирана нова српска организација дијаспоре. "Савез матице и Срба у расејању", како се зове ова нова организација, основала су четири удружења из Србије и Републике Српске - Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону "Корени", Бањалука, "Корени" Лопаре, "Корени" Кикинда и "Корени" Нови Сад.

Присутни су били и представници Удружења Корени из Београда, Удружења Мајевичана из Швајцарске и Савеза Срба из Француске.

"Циљеви Савеза матице и Срба у расејању су повезивање наших грађана у дијаспори са отаџбином кроз све видове сарадње, умрежавање и повезивање што већег броја удружења, која окупљају Србе широм света као и рад на подизању свести гарађана Србије о важности што већег повратка расејаних Срба у матицу", рекла нам је професорка Мирјана Стојановић, члан "Корена" из Бањалуке.

Поред ње, на Оснивачкој скупштини 24. фебруара у Београда учествовали су делегати дијаспоре Саша Степанов, Маја Дуновић, Радован Субин, Иван Стрибер, Љубиша Митић, Драгана Молес, Петар Гојковић. Миша Ћирић, Рада Јовановић и Стојан Стевановић.

"За председника Скупштине Савеза матице и Срба у расејању изабран је Стојан Стевановић, угледни српски активиста и привредник из Швајцарске. А за генералног секретара изабран је Петар Гојковић, професор из Париза", каже професорка Стојановић.

Председник Стојан Стевановић је рођен 1965. године у Лопарама, Република Српска, где се школовао. Завршио је Средњу рударску и туристичку школу завршио у Тузли и Интернационални факултет хотелијерства у Швајцарској, где живи и ради већ три деценије. Као као дипломирани хотелијер и угоститељ био је 1996. проглашен за Бизнисмена године у Швајцарској. Власник је пет хотела и велики хуманитарац.

Стевановић је покретач и главни активиста Удружења Мајевичана у Швајцарској и носилац сарадње са Општином Лопаре, али и са матичним земљама, Републиком Српском и Србијом. Председник је Удружење српских привредника у Швајцарској и Европи. Оснивач је од 2019. године и први човек кровне организације "Корени", која има за циљ уједињење свих Срба света. Организатор је Париске конференције о Србима у свету почетком фебруара 2023. године. Иницијатор је за формирање Скупштине српске дијаспоре свих Срба света, а потом и Скупштине српске пословне дијаспоре.

Генерални секретар Петар Гојковић је рођен 1955. године у Београду. Похађао је средњу музичку школу "Јосип Стравински". Студирао је организационе науке на БУ, а завршио Академију музичке уметности, одсек кларинет у Новом Саду. Активан у српској заједници Савез Срба Француске као председник Одбора за школство, науку и културу при Скупштини дијаспоре Француске и као председник Удружења "Балкан Омнибус" и вођа истоименог оркестра. Покретач и организатор преко шест стотина културних манифестација попут Светосавског бала, Дана светосавља, Дана Србије и српске културе у Паризу, Фестивала дечјег стваралаштва. Гојковић је основао и Српски радио дијаспоре, а један је од покретача образовног центра "Јелена Анжујска".

"Челници и чланови новог Савеза матице и Срба у расејању су се договорили да буду суорганизатори Сабора Срба на Видовдан 28. јуна 2023. године у Београду", открила нам је професорка Мирјана Стојановић.

Како смо сазнали, министар за дијаспору Ђорђе Милићевић је обавештен о формирању и активностима Савеза матице и Срба у расејању. У разговорима са председником Стојаном Стевановићем и секретаром Петром Гојковићем министар за дијаспору Ђорђе Милићевић је изразио задовољство и дао подршку раду нове српске кровне организације.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару