Читај ми!

Изложба "Путујуће шаре" од 7. фебруара у Београду

Изложба слика и уникатног ручно сликаног накита "Путујуће шаре - Радост наслеђа" уметнице Милице Живадиновић биће отворена 7. фебруара у галерији Сањај, у Доситејевој 11. Изложба траје до 7. марта 2023.

Др Милица Живадиновић је рођена у Београду 1975. године. Живи и ствара између њена два града: Париза и Београда од 1999. године.

Дипломирала је на Академији лепих уметности у Версају, потом докторирала на Универзитету Париз 8. Докторски рад преточен у монографију „Миодраг Мића Поповић (1923-1996)" објављен на француском, Editions l'Age d'Homme, и на српском језику, Орион Арта.
Аутор је монографије "Орнаменти Србије - пиротски ћилим", Лагуна, 2022.

Као ликовни уметник остварила је до сада преко 20 самосталних изложби у Паризу, Београду и широм Србије (најважнији циклуси "КосмоОко", "Космичка хармонија" и "Путујуће шаре Србије"). Учествовала на преко 40 колективних изложби широм Европе. Члан је УЛУС-а од 2008. године и француског удружења уметника (Maison des Artistes).

Паралелно с радом на сликарском платну, уметнички накит је усвојила као свој нови ликовни и примењени израз и 2013. године створила своју прву колекцију накита и основала свој бренд MITSI-PARIS. 

 Историчарка уметности Марина Цветановић о уметности Милице Живадиновић:

"Фантастични ликовни свет Милице Живадиновић саздан је од сећања на претке и мотива из националног фолклора, али и утисака из урбане свакодневице.

На њеним сликама спојено је емотивно и поетско, историјско и традиционално, на нов и непоновљив начин. Шаре су у њеном уму и она се на слици сваком шаром (био то ђул, гугутка, бомба, или вера, нада и љубав) бави конкретно и увеличано најпре, а затим опет своје шаре умањује (као у Алисиној земљи чуда), па их разбацује по темељним, озбиљним основама својих космоса, својих натопљених платана, чија је позадина „појела" све што је на њима врило до јуче. Данас су спремне да приме нове: мотиве, елементе, исечке - читав један традиционално-уметничко-ритуални свет. Тако бесконачно опет побеђује коначно.

Све шаре на Миличиним сликама јесу за нас, сада и овде, шаре пиротских ћилима - путујуће шаре Србије, али за Милицу су свакако више од тога. За њу су њено дрво живота. Њене, сада нове шаре су чудесно живе, све је подређено њима, узвишеним и гласно тихим... Такав је Миличин космос, њено „свевидеће" КосмоОко (Cosmic'Eye), које кроз свој калеидоскоп посматра свет у малом, па је и оно добило посебно место у заносним шарама пиротског ћилима. Да ништа није случајно управо у споју природе, науке и уметности, говори и чињеница да је део ока - дужица или такозвана „шареница" (танка, кружна структура у оку) одговорна за боју ока, као и за количину светлости која пролази у мрежњачу. „Шареница" је у исто време и назив за првобитну ткану покривку која је заправо била претеча ћилима. Тако и Миличине шаре и шаренице примају и пропуштају светлост коју им она као уметник дарује, па онда слике одзвањају сјајем осећајности, а тактилне површине узносе боју и славе машту њене душе. Њој као уметници носе радост сликања, а свима нама радост наслеђа".

 

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару