Ентони Годфри, амерички амбасадор у Србији, информисао представнике српске дијаспоре у Америци

Организација "Српско-америчка конференција лидерства" из Чикага организовала је састанак преко интернета са Његовом Екселенцијом Ентонијем Годфријем, амбасадором САД-а у Србији, 8. априла ове године. Састанку су присуствовали представници српских организација, друштава, истакнути појединци и други гости из целе Америке и Лондона из Велике Британије. У име Српског народног савеза, најстаријег српског добротворног друштва у Америци које постоји од 1901. године, састанку је присуствовао Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза у Питсбургу, САД.

Господин Александар Ђуричић, председник организације "Српско-америчка конференција лидерства", захвалио се свим учесницима овог састанка, а посебно Његовом Преосвештенству владици Иринеју из источно-америчке епархије Српске православне цркве који је „инспирисао ову организацију и овај састанак." Ђуричић је истакао главни задатак и делатност ове нове српске организације у Америци која има за циљ да окупи нову генерацију америчких Срба како би их мотивисали да буду јединственији у остваривању српских интереса у Америци и сарадњи са америчком администрацијом и Конгресом.

Њ.П. Владика Иринеј је отворио састанак молитвом за све жртве коронавируса у свету. Он је нагласио да смо сви жртве ове пандемије и да она утиче на сваког од нас на овај или неки други начин и да живот после ове почасти неће бити исти. 

Њ.Е. Ентони Годфри, амерички амбасадор у Србији, се захвалио на позиву и осврнуо на две теме: како се САД и Србија суочавају са вирусом корона и о ширим перспективама у односима између САД-а и Србије.

Он је истакао је да су „односи Србије и САД-а јаки и да бивају све јачи...Пре ове пандемије САД и Србија су активно радили заједно да побољшају односе. То је мој циљ. Мислим да смо направили напредак и то ћемо наставити након ове кризе.

Наш највећи приоритет је безбедност америчких грађана у Србији. Када су се затворили аеродроми у Србији, ми смо радили заједно са српском Владом да обезбедимо два специјална лета Ер Србије за америчке грађане који желе да се врате у Америку. Овог јутра скоро 200 људи са аеродрома Никола Тесла у Београду је отишло кући. Влада Србије нас је подржала и то је знак добрих односа које Србија жели да допринесе на конкретан начин...

САД заједно са Светском здравственом организацијом ће донирати 6,000 тестова за корана вирус. Србија је спремно дочекала ову кризу у јакој економској и фискалној позицији. У поређењу са другим земљама у региону, Србија је у добром положају. Већина српске трговине и инвестиција је везано за Европску унију, а посебно за Немачку и Италију. Опоравак Србије ће зависити од тих земаља. То је велики ударац и биће потребно пуно времена за опоравак.

Ова пандемија је такође омела изборе у Србији који су били планирани 26. априла и они су суспендовани. Очекујемо да ће датум избора поновно бити објављен чим се укине ванредно стање, вероватно у року од 60 дана након укидања ванредног стања. Мајк Помпео, државни секретар САД-а, је објавио да ће САД глобално донирати 274 милиона долара за помоћ у борби против корана вируса мултилатерарним организацијама. Део те помоћи ће и Србија добити.

У вези економског опоравка, медији овде више говоре о помоћи из Русије и Кине. САД се више усредсређује на енергетску стабилност која се побољшава у Америци. Мислим да наши српски пријатељи разумеју то. Наш стратешки приоритет остаје подршка Србије у интеграцијама са Европском унијом. То је наш примарни циљ и ми хоћемо да помогнемо Србији да постигне тај циљ. Ми желимо да променима начин на који Србија види САД и њене циљеве везане за Србију. Желимо више да будемо ангажовани у сфери безбедности, стабилности и напретка западног Балкана јер је то амерички интерес...Амерички интерес је да подржи Србију на њеном путу ка Европској унији поштујући вредности које делимо заједно."

Учесници састанка су имали прилику да постављају питања Њ.Е. Ентонију Годфрију.

Како мислите да ће ова пандемија да промени односе Србије са САД, Кином, Русијом и другим земљама?

„Ја радим на овим темама заједно са мојим колегама из Европске уније и председником Александром Вучићем. Председник Вучић је био јасан да је "Кина највише помогла Србији у време кризе", али је исто тако истакао да "циљ Србије остаје Европска унија". То је добро за САД. Мислим, када се више прагматички погледа где су везе Србије, а посебно културне веза, мора се признати да су оне у Европи. Србија ће имати предности у партнерству са Кином и Русијом, али будућност је у Европи. То је амерички интерес. Стабилна, напредна и демократска Србија која је у миру са својим комшијама је у интересу Америке. Ствари ће се економски променити. Требаће много времена да изађемо из ове кризе. Србија је боље место него друге земље западног Балкана за опоравак од ове пандемије. То ће захтевати велику посвећеност, ресурсе и пажњу."

Какву је помоћ Кина обезбедила Србији у време пандемије?

„Фрустрирајуће је за пријатеље у Европској унији који плаћају за помоћ, јер Европска унија или Влада Републике Србије купује опрему у Кини. Влада Кине је заслужна за продају опреме Србији. То је фрустрирајуће. Али се мора признати да је Влада Кине била великодушна и да је послала помоћ када ју је Србија требала. САД није била у могућности да направи такав искорак јер је она требала опрему за сопствене потребе. Кина има више могућности да подели то са Србијом. Нема никакве сумње у то. Ми смо партнери Србије на дуге стазе и радимо на дугорочним циљевима. Ми признајемо да је Кина била у могућности да понуди краткорочну помоћ, али дугорочно Србија себе види у партнерству са Европском унијом, Америком и западом уопште."

Шта нам можете рећи о приступу амбасадора Ричарда Гренела дијалогу између Београда и Приштине?

„Ричард Гренел има пуно енергије и донео је много снаге у Белу кућу да се учини напредак у односима Београда и Приштине. Гренел хоће да направи јасан подстицај за људе у Београду и Приштини да разумеју иза чега САД стоје у нормализацији односа. Он није фокусиран на политичке проблеме нити да бира Владе и коалиције на Косову. Послови и домаћа политика Косова нема никакве везе са оним што Гренел и ја радимо. Оно што је он урадио је имало великих очекивања у вези такси које је Косово увело. Оне треба да буду укинуте без реципрочних мера. То се очекује од било које Владе Косова и то делимо са нашим партнерима у Европској унији. Очекујем да ће Гренел остати одлучан по питању такси...Он је потрошио пуно времена са председником Трампом и саветницима за Националну безбедност да се овај процес покрене, нпр. авионски летови, железничке и путне везе, као и стварна посвећеност овом процесу. Његово лично ангажовање и наш заједнички рад јесте да се подстакне нова Развојна финансијска корпорација (Development Finance Corporation) да направи значајну подршку са обе стране да се овај процес покрене. Ми смо поносни да је Развојна финансијска корпорација одабрала Балкан за регион од стратешког значаја. Мислим да смо направили значајан напредак у погледу овога."

Кућа слободе која се бави слободом медија тврди да се Србија више не сматра слободном земљом. Неки новинари и аналитачари повезују дијалог Београда и Приштине са слободом медија у Србији. Да ли постоји нека ситуација да дијалог Београда и Приштине има већи приоритет него услови избора или слобода медија у Србији?

„Мој аргумент досеже у прошлост када је Никсон посетио Кину и направио споразум. Ако јасно покажемо српском вођству да је споразум у њиховом интересу, тада није важно ко ће бити председник. Ми ћемо такву особу подржати. Ако им јасно покажемо да њихов развој и финансијски интерес је нормализација односа, ми ћемо направити напредак. Такође, разумем аргументе који увек долазе када председник Вучић направи корак ка повезивању са Приштином. Он бива критикован од стране више ектремног дела српске политичке сцене. Вучић политички рачуна на тај део. Разумем његову обазривост да споразум који се постигне има широку подршку. Споразум треба да буде добробит за обе стране постигнут од људи у региону, а не наметнут споља. Уколико је наметнут споља, он неће трајати. Треба да буде нешто око чега су обе стране сагласне. Да ли САД и Европска унија треба да жртвују своје идеале да би постигли овај посебан циљ? Мој одговор је не... Можете рачунати на америчку мисију заједно са европским колегама да ћемо инсистирати на обавези Влада Србије према OSCE (Организацији за европску безбедност и сарадњу)...Ми ћемо инсистирати да Србија поштује овај аспект. Делимо забриност са многима, посебно са онима да је слободе медија у Србији све мање. Новинари су застрашени. Притисак је стваран. Желимо слободу медија, али сада наш фокус мора бити да се заједно са светским вођама боримо против корана вируса..."

Сваке године Фондација Хелијард мисије обележава херојски напор југословенске краљевске војске генерала Драже Михаиловића у Србији. То је важан догађај за америчке Србе, посебно за оне чији су преци били чланови покрета Драже Михаиловића. Да ли планирате да наставите са овим догађајем Хелијард мисије и историјског сећања на којем је радио претходни амерички амбасадор у Србији Кајл Скот?

„Апсолутно. То је понос и велика захвалност САД-а српском народу који је ризиковао своје животе како би спасили американце и друге савезнике и вратили их кући да би допринели више коначној победи против фашизма. То ће увек бити важно за САД. Ја ћу бити тамо. То вам гарантујем. Председник Вучић и ја смо већ разговарали о томе. Он је иницирао разговор о следећој комеморацији Хелијард мисије када смо били заједно у Пентагону. У Пентагону председник Вучић је говорио о великим надама за побољшање војне сарадње између САД-а и Србије. Ја ћу такође радити на томе."

Ви сте дошли у Београд веома припремљени за овај посао и са доста искуства. Шта Вас ја највише изненадило када сте дошли у Београд? На шта нисте били припремљени?

„Топлина људи и добродошлица. Искрена жеља да се побољшају односи између Србије и Америке је била огромна. Нестрпљив сам да направим напредак на овом пољу када се заврши пандемија овог вируса и да се вратим на посао. Мојим личним ангажовањем и убеђивањем Срба да су САД заинтересовани да помогну Србији направили смо напредак на начин како Срби виде Америку у нашим односима. Ја имам добре пријатеље у Србији. Топлину коју Срби имају за Америку је велика. Били смо заједно у оба светска рата у нашим историјама и блиски савезници. Српска застава се вијорила изнад Беле куће. Био је и тежак период у нашим односима и постоји добар разлог зашто је био тежак. Ја ћу се усредсредити на будућност. Хвала Вам за све..."

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару