Српски уметник Владимир Лалић у конкуренцији за француску престижну награду

Уметник Владимир Лалић ушао је у најужи избор престижне француске награде за сликарство - Награде Фонда Антоан Марен (Prix Antoine Marin 2017), за коју га је предложио чувени српски и француски академик и сликар Владимир Величковић.

Како се наводи на сајту те фондације коначни добитници прве, друге и треће награде фонда биће познати 9. јула на свечаном уручењу награда на великој изложби у галерији Мунисипал Хулио Гонзалес у Паризу.

Комисија за доделу награде у којој су уметници Пат Андреа, Габријела Мораветз, Ги де Малерб итд, бираће између 12 младих сликара, које су предложили реномирани уметници, Дамјан Дерубе, Симон Пасјека Антонио Сегуи, Јан Вош...

Лалић је тренутно у Паризу у уметничкој резиденцији Cite des Arts где ради на рецентним радовима са којима ће се представити на овој изложби.

Фондација Антоан Марен, као и награда, иницијатива су једне од највећих европских фабрика уметничког материјала која постоји од 1947, а коју је основао Антоан Марен.

Марен (1928 - 1995), индустријалац из Аркеја, насеља код Париза, у департману Долина Марне, био је близак сликарима из тог града. У његову част награда се додељује од 1997. за 12 младих сликара.

Биографија

Владимир Лалић је рођен 1983. године у Београду. Дипломирао је на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду 2008. Исте године уписује специјализацију на Факултету ликовних уметности у Београду на одсеку графика коју завршава 2010. Од 2008 до 2012. ради као стручно лице-демонстратор на ФПУ на одсеку графика. Члан УЛУС-а од 1.1.2009.

Приредио 19 самосталних изложби у Србији и иностранству. Учествовао на преко 50 групних државних и интернационалних изложби. Добитник је тромесечног резиденционалног боравка у Cité internationale des arts у Паризу. Добитник 4 награде за визуелно стваралаштво међу којима је и прва награда за цртеж из Фондације Владимира Величковића. Радови су му делови колекције Националног музеја и Модерне галерије у Смедереву и Галерије Хаос у Београду. Његови радови се налазе и у приватним колекцијама у Београду, Бејруту, Паризу, Швајцарској и Канади.

Тренутно живи и ради на релацији Београд - Париз. Интересантна чињеница је да овај млади аутор није само остварени уметник на пољу визуелне уметности. Још од основне школе кренуо је да самостално изучава музику, а касније уписује и средњу музичку школу Станковић, одсек соло певање (тенор). Већ четири године је члан хора Viva Vox са којим је наступао између осталог у Њујорку у Уједињеним Нацијама, Пекингу, Бечу и остатку Европе.

Можемо га такође чути као солисту у поставци опере Љубавни напитак, као и у мјузиклима Ребека и Јадници у београдском Мадлениануму. Од 2000. године до данашњег дана наступао је на преко 300 концерата са ауторским бендовима, а већ 10 година је фронтмен и идејни творац бенда Organised Chaos који је већ добро познат београдској публици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи