Јубилеј удружења крајишких Срба у Чикагу

У знаку јубилеја, 15 година постојања Удружења крајишких Срба „Прело“, у Чикагу је 29. априла одржана културно-забавна манифестација „Крајишко прело“. У сали манастира Нова Грачаница код Чикага, окупило се више од 600 Крајишника пореклом са Баније, Кордуна, Далмације, Лике, Славоније, Босанске Крајине, Херцеговине, као и њихових пријатеља.

У програму су учествовали фолклорни ансамбли "Свилен конац", "Опленац" и "Бужур" који делују при српским храмовима у Чикагу. Посетиоцима је приказан и део српских обичаја из Западне Славоније, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Светозар Данчуо.

"Традиција је да на Крајишком прелу покажемо обичаје са простора са којих потичемо. Тако смо до сада представили обичаје Лике, Далмације, Кордуна, Баније, Босанске Крајине...", објашњава председник овог крајишког удружења у Чикагу Петар Кутлић.

Удружење је пре 15 година основала група Крајишника која је, протерана са својих вековних огњишт,а уточиште нашла у Чикагу. Њима су помогли Срби старије генерације усељеника у Америку и њихови потомци.

"Крајишници се са посебним емоцијама сећају свога старог краја и љубоморно чувају наше дивне обичаје који су вековима разгаљивали душу нашег човека. Зато што смо програни, зато што смо доживели егзодус, зато што смо страдали и патили, цело српство са нама саосећа. Ту нашу емоцију, ту нашу историју не смемо заборавити, већ је претворити у стваралачку енергију и уткати у нашу децу. Зато је за похвалу што чланови овог крајишког удружења чувају своје обичаје, традицију и веру и преносе на своју децу. То је гаранција да ћемо трајати и да никада нећемо заборавити крајеве у којима смо се родили и из којих потичемо", поручио је епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин.

Овом великом скупу Крајишника у Америци присуствовао је и вице конзул Републике Србије у Чикагу, Милинко Шпица. Он је честитао јубилеј Удружењу Прело и изразио уверење да ће захваљујући оваквим удружењима и хиљадама километара далеко живети обичаји Крајишника.

"Поред Крајишког прела у току године одржавамо још неколико манифестација, као што су Чикашка кестенијада у јесен и Ловачка забава крајем године. У августу, у сарадњи са нашом Црквом, одржавамо парастос жртвама ратова. Организовали смо и музејске поставке, као и бројне излете. Посебно желим да истакнем да велики део средстава издвајамо у хуманитарне сврхе", каже Кутлић.

Удружење крајишких Срба из Чикага своје хуманитарне активности усмерило је на крајеве из којих потичу, али и на помоћ Србима, како у Америци, тако и у другим деловима света. Тако је помоћ упућивана повратничким породицама са више деце и инвалидима рата за куповину инвалидских помагала. Донације су даване и за обнову цркава и манастира, као и за подстицање активности за очување традиције и обичаја сада већ опустелих крајишких крајева.

Удружење је помогло и обнову цркве Свете Петке у Сјеничаку на Кордуну, манастира Комоговина на Банији и Рођења Пресвете Богоридице у Индијани (САД), као и снимање документарног филма Кордун - земља без људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи