Библиотечке полице пуне књига

Филолошки Факултет универзитета у Бањалуци годинама није имао библиотеку. Многе институције културе учествовале су у отклањању ове неправде. Тако је створена библиотека, која је почела са радом у децембру прошле године, док је свечано отварање уприличено 16. марта 2017.

Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци, формиран 2009. године издвајањем из Филозофског факултета, има шест студијских програма: за српски, енглески, њемачки, талијански, француски и руски језик и књижевност.

У студијској 2016/2017. години на Факултету је стално запослено 80 наставника и сарадника (са других факултета ангажовано је 10 наставника), а наставу на првом и другом циклусу студија похађа око 1400 студената.

"Адлигат з подршку САНУ већ годинама поклања публикације и помаже библиотекама у земљи и иностранству у оквиру пројекта "Милион књига за Србију" - циљ је да књиге дођу до свих оних којима су потребне. Углавном располажемо великим бројем квалитетних научних издања и позивамо све заинтересоване, било да желе да поклоне или добију књиге на поклон, да нам се јаве.

До сада смо, у сарадњи са многим институцијама а пре свега са САНУ, Удружењем књижевника Србије и Народном библиотеком Србије поклонили око пола милиона публикација које су отишле у више од три стотине институција. Ово је друга велика донација која је отишла у Републику Српску - прошле године смо поклонили десет хиљада књига библиотекама у Требињу. До сада наше активности нисмо толико истицали - верујемо да је прегалаштво важније од маркетинга, а велики посао нам не оставља много слободног времена за разговоре.

Поносни смо да смо и у овој акцији један је од највећих донаторa. У Бања Луку смо до сада послали 2200 књига, чиме смо, по речима декана Младенка Саџака, значајно помогли формирање библиотеке", рекао је Виктор Лазић, председник Адлигата.

Основни проблем у раду Факултета, од самог његовог оснивања, био је недостатак библиотеке са читаоницама; одлукама управе Универзитета и ресорног министарства у Влади Републике Српске у јесен 2016. године одређени су привремени простори за те намене. Један од првих услова за несметан рад Библиотеке била је набавка уже и шире литературе, те речника и лектирних дела која су неопходна студентима за праћење наставе, као и за научно-истраживачки рад.

"Факултет се обратио сродним факултетима, институтима, академијама, издавачким кућама, библиотекама, епархијама, и одзив је био и више него добар! Тако су између осталих, а посредством САНУ-а, остварени контакти и са Музејом Адлигат, са г. Бранком Лазићем, и на њихову се прву пошиљку књига није дуго чекало.

Оно што је важно истаћи јесте да смо ми свима њима захвални не само за велике количине књига које смо добили (а ријеч је о веома бројним и вриједним едицијама) него - још више - и за искрену намјеру и добру вољу коју су у свом давању исказали. Нама је много значило и то што нисмо морали да објашњавамо, шта за нас значи формирање (и то од почетка!) једне велике националне библиотеке, и што нисмо морали, а и то се нажалост дешава, да опет и опет изнова зовемо и молимо за нешто што је већ договорено! Напротив, њихове одазиве пратиле су спремност за разумијевање, пословност у раду и једна нескривена радост у поклањању.

Многи наши донатори, међу којима је наравно и Музеј Адлигат, вратили су нам вјеру у снагу нашег народа, у наше напоре да се у заједништву и у просвјети уздигнемо изнад ове, за оптимизам не баш расположене стварности", рекао је декан Филолошког факултета у Бањој Луци Младенко Саџак за Програм за дијаспору РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару