Ради боље будућности прошлост не смемо заборавити

Програмом "Поезијом и музиком против заборава" СПКД "Просвјета" - одбор у Аустрији је представило троје сјајних српских уметника из различитих крајева: Милицу Бакрач из Црне Горе, Рајка Танасијевића из Републике Српске и Симу Симића са Косова и Метохије.

Заједнички су наступили 25. марта, у Храму Светог Саве у Бечу, на велико задовољство присутних и старешине храма, оца Ненада Михајловића, који је отворио ово занимљиво вече, препуно лепих стихова, емоција и музике. Уметници су представили своје дело и подсетили да прошлост не заборављамо, за добру будућност, пише у саопштењу Просвјете.

Милицу Бакрач је представила проф. Светлана Матић, истичући њено досадашње поетско остварење, овенчано многобројним наградама, а све у циљу одбране, очувања и опстанка српског језика и ћирилице у Црној Гори. Песникиња је говорила своју поезију из књигеАзбучник, која садржи тридесет сонета, који обилују светосавском духовношћу и традицијом.

Проф. Срђан Мијалковић је представио Рајка Танасијевића, секретара Просвјете - одбор у Требињу, који је врло инспиративно читао стихове из објављених збирки песама: Кад не будем велики и Небеске звери.

Познати музичар Сима Симић је звуцима гитаре улепшао програм, извођењем песама са Косова и Метохије. Ово вече је било организовано и посвећено подсећању на мартовски погром 2004. године и агресију на Србију и Црну Гору 1999. године.

Сусрету су, између осталих, присуствовали Горан Брадић, саветник у Амбасади Републике Србије у Аустрији и Слободан Танасиловић, војни изасланик у Амбасади БиХ у Аустрији.

СПКД Просвјета је подржало обележавање осамнаесте годишњице НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе, 24. априла, у центру Беча, на Штефансплацу, у организацији Аустријско-српског покрета солидарности. Скуп је започео звуком сирене за узбуну и минутом ћутања. Председник АСД Лазар Билановић је присутне водио кроз програм, а током вечери су наступили: певач Бора Ђорђевић, Давид Штокингер, члан УО Социјалне радионице Аустрија, Вилхелм Лангталер, аустријски публициста, др Вјера Рашковић Зец, Љиљана Булатовић и многи други.

У Храму Васкрсења Христовог у Бечу, 26. марта Просвјета је представила новинарско и књижевно стваралаштво Љиљане Булатовић из Београда. Др Вјера Рашковић Зец, заменик председника Друштва, говорила је о богатој биографији Булатовићеве, истичући да је она, као борац за очување достојанства српског народа кроз неговање документарне истине о савременој историји, о истинитим ратним и послератним догађајима у Сребреници, на основу вишегодишњих истраживања, учествовала на многим трибинама и научним скуповима у Сребреници, Новом Саду, Суботици, Београду, Москви, Подгорици, Бечу и другим градовима. Овом приликом ауторка је представила многобројној публици књиге Рапорт команданту и Сребреница: Лаж и подвала србском народу.

Просвјета истиче да су сви ови програми имали јединствену поруку: Прошлост не смемо да заборавимо, ради боље будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару