Православни манастири Републике Српске – национално и духовно благо српског народа

У оквиру "Дана Републике Српске у Аустрији" СПКД „Просвјета“ – одбор у Аустрији је 17. марта, у Храму Светог Саве у Бечу, представила изузетну књигу младог аутора Марка Ромића „Православни манастири Републике Српске“ и иницирала трибину о положају Српске православне цркве у БиХ и у европским оквирима.

Сусрете и разговоре је отворио виртуоз на хармоници Миле Стојановић, музички педагог песмом Тамо далеко. Светлана Матић, секретар Друштва је поздравила присутне и представила биографију Марка Ромића, истичући значај појављивања овакве монографије, која је издата са благословом Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Иринеја, као и епископа бањалучког Јефрема, епископа зворничко-тузланског Хризостома, Епископа захумско-херцеговачког Григорија", саопштава Просвјета.

„Први српски манастири, као место где се живи монашким животом у посту и молитви, развијали су заједнички живот, а свој верхунац у развоју достигли су у 14. и 15. веку у доба Немање и Светог Саве. Манастири су представљали важне културне центре у којима су свештена лица очувала богату баштину раног хришћанства. Манастири на простору Републике Српске представљају духовно и национално благо и непоколебљиве стубове хришћанства. Аутор је направио епархијски преглед манастира, сублимирајући архивску грађу, историјску литературу, документа и фотографије", истакла је Матићева.

Присутне је у име Храма Светог Саве поздравио отац Крстан Кнежевић, заменик владике аустријско-швајцарског Андреја, напомињујући да су Срби градили цркве и манастире и да они представљају духовни темељ нашег народа.

Мр Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске се захвалио Просвјети и младом аутору на учешћу у програму обележавања Дана Републике Српске, који ће трајати током целе 2017. године.

Мр Марко Сарић, историчар приказао је са историјског аспекта значај српских манастира, духовних средишта и културно-историјских споменика, захваљујући којима је српски народ опстајао кроз векове.

„Због тога је значај појављивања ове монографије изузетно велики", закључио је Сарић.

Марко Ромић је у свом надахнутом говору напоменуо да је идеја да приреди ово дело, проистекла из личне храбрости и угледања на храброст Светог Саве, Ћирила и Методија, првих просветитеља, Доситеја и Вука који су, како је рекао „шетали бечким улицама".

„Ова монографија је дело свих људи који су ми помогли и заједно са мном радили на њеном стварању. Ходао сам две године по манастирима и свака прича са собом носи личну ноту", истакао је Ромић.

У веома конструктивној дискусији која се развила током вечери, констатовано је да су Срби на просторима Републике Српске и Босне и Херцеговине настањени вековима, а богат духовни живот даће допринос у развоју и опстанку Српске православне цркве на овим просторима.

Ове Просвјетине сусрете и разговоре су својим присуством увеличали, између осталих: Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, Невена Јовановић, други секретар Мисије Србије при Међународним организацијама, Никола Ђукић, министар-саветник у Амбасади Босне и Херцеговине у Аустрији, Слободан Танасиловић, војни аташе у Амбасади БИХ у Аустрији, Константин Добриловић, члан Аустријско-српског пријатељства, многобројни студенти на последипломским студијама у Бечу, пријатељи, чланови и поштоваоци Друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару