Нове бележничке услуге ДК представништава у САД

Како јавља Иван Калаузовић Иванус, сарадник Програма за дијаспору РТС-а и дописник чикашког месечника "Огледало", дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама су почела са пружањем додатних бележничких услуга нашим грађанима који бораве у тој земљи.

Лист Огледало из Чикага пише да се новим бележничким услугама, у Генералном конзулату Србије у Чикагу, као и у Генералном конзулату у Њујорку и Амбасади у Вашингтону, уводе значајне промене у односу на досадашњу праксу овере пуномоћја, куповине или продаје некретнина и давања изјава у вези са наследним правима у матици.

"У складу са Законом о јавном бележништву, дипломатско-конзуларна представништва су сада овлашћена да приликом давања наследних изјава, или пуномоћја у вези са некретнинама у Србији, те документе овере у законски предвиђеној форми, која укључује клаузулу о потврђивању исправе, тзв. солемнизациону клаузулу, или, у Законом предвиђеним случајевима, сачине јавнобележнички запис. Оно што је врло битно је лично присуство даваоца изјаве или пуномоћја, који се мора идентификовати важећим документом Републике Србије (пасошем или личном картом). Уколико давалац изјаве или пуномоћја не поседује важећи српски идентификациони документ, идентитет ће моћи да потврди и америчким идентификационим документом", каже за Огледало конзул-жеран Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић.

"Неопходно је да давалац изјаве или пуномоћја најпре поднесе одговарајући текст или нацрт изјаве или пуномоћја. Стога саветујемо да се он прво обрати свом адвокату у Србији, који ће му текст или нацрт припремити. Потом је потребно доћи у ДК представништво, које ће помоћи да се дати документ сачини или овери на законски предвиђени начин. Цео поступак траје преко тридесет минута, а конзуларна такса се плаћа у готовини и износи 65 долара за пуномоћје са клаузулом о потврђивању исправе или 101 долар уколико се сачињава јавнобележнички запис", појашњава Радуловић.

С обзиром на то да је за ову врсту бележничких услуга неопходно лично присуство, држављани Србије који бораве у САД могу да наследну изјаву или пуномоћје дају у једном од ДК представништава Србије у Америци. Лица која не знају српски језик, изјаву или пуномоћје могу дати уз присуство преводиоца. Савет надлежних је да се наши грађани најпре додатно информишу путем веб-сајтова ДК представништава, али и да свој термин закажу имејлом или телефоном.

Грађани Србије у САД ће, као и до сада, моћи да у ДК представништвима овере потпис на пуномоћју којим овлашћују друга лица да обаве одређене радње у Србији, осим у поступцима који се односе на промет некретнина и наследне изјаве. Поступак овере потписа подразумева да држављанин Србије дође лично у ДК представништво са текстом пуномоћја, идентификује се важећим документом Републике Србије и наведено пуномоћје потпише пред овлашћеним службеником. ДК представништво ће потом својом овером потврдити да је лице потписало документ. Такса за ову врсту услуге износи 65 долара.

Они који нису у могућности да дођу лично у неко од ДК представништава, могу да пуномоћје које се не односи на некретнину или наследна права потпишу пред америчким нотаром, те да га затим овере Apostille печатом у ресорној институцији државе у којој је тај нотар регистрован.

Веб-сајт Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу: chicago.mfa.gov.rs
Веб-сајт Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку: newyork.mfa.gov.rs
Веб-сајт Амбасаде Републике Србије у САД: washington.mfa.gov.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару