У Киченеру отворен први српски старачки дом

У Онтарију (Канада) где живи највећи број српских исељеника до скоро није било ниједне установе која би сениорима нашег порекла понудила не само смештај, него српску кухињу и, наравно, српски језик.

Јованка Јовић, која је радни век провела у Немачкој радећи као медицинска сестра, решила је да велику кућу у Киченеру преуреди у пензионерски дом. Двадесет једнокреветних и двокреветних соба,купатила примерена годинама корисника, комплетна кухиња, приступне рампе за инвалидска колица и уграђени лифтови чекају будуће станаре.

За сада једини корисник овог дома, Мирјана Грујић, искрено се обрадовала посети пензионера из Торонта који су у Киченер дошли на једнодневни излет, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

О сениорима брине и овакве излете организује Снежана Бошковић, осивач непрофитне организације Срби грађани света. Пре посете старачком дому сениори из Торонта били су гости на слави Српске народне одбране. Било је свечано, у сали крај цркве Св. Ђорђа, на слави Светог Симеуна Мироточивог јер је славски колач освештао владика канадски др. Митрофан. Овој групи сениора био је то, у кратком размаку, други сусрет са епископом канадске епархије јер су га, приликом посете манастиру Милтон, видели и поруке чули и на литургији 12. фебруара.

Овога пута даровали су му чоколаду са сликама манастира, присуствовали кратком програму и потом се упутили ка Дому пензионера. А тамо су се, уз кафу, сокове и колаче, распитивали о ценама смештаја, могућности да се добију бенефиције или покриће дела трошкова од канадске владе, исхрани, нези... Јованка Јовић их је, између осталог, обавестила да је у овом дому могуће боравити и само седам или десет дана (док су деца на годишњем одмору или службеном путу) и да под истим условима могу боравити у стану на Дорћолу приликом посете Београду.

Колико год била задовољна што се неко, коначно, решио да отвори српски старачки дом, Снежана Бошковић помало љубоморно истиче примере словеначког и македонског дома који нуде смештај и комплетну медицинску негу за непокретне особе и, не по први пут, позива имућне Србе да оснују такву установу.

„Потреба за тим је све већа. Кад би само видели у каквим условима живе и у кавим установама ја посећујем наше онемоћале, непокретне или слепе сениоре схатили би да је реч о хуманом, корисном али и исплативом послу", каже Бошковићева.

До тада она наставља да организује предавања, дружења и излете за своје сениоре. Већ је најавила следећи. Изнајмљени школски аутобус кренуће, почетком априла, пут Елмире на Фестивал, у Канади тако популарног, јаворовог сирупа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару