Аргентина и Србија, удаљене, али пријатељске земље...

О изузетно живој културној активности српских дипломата у Аргентини, специјално за Програм за дијаспору РТС, говори Виктор Лазић, путописац, адвокат, и оснивач и директор јединственог Музеја књиге у Београду.

"У претходне две године организоване су чак четири изложбе које су заинтересовале аргентинску јавност и на најбољи могући начин представиле Србију", започиње своју причу Виктор Лазић који на свом пропутовању кроз Латинску Америку, тренутно обилази Аргентину.

"Најзапаженија је била изложба о Николи Тесли, која ће ускоро бити приказана и у унутрашњости Аргентине. Ову изложбу откупила је мултинационална шпанска компанија Фондација Телефоника од нашег Музеја Николе Тесле. Сама изложба је настала још у Мадриду, на предлог Мигела Анхела Алариа и Франка, тадашњег председника шпанске академије наука, који је велики заљубљеник у Теслин живот и дело."

"Међутим, њеном приказивању у Јужној Америци покушала је да стане на пут хрватска дијаспора. Тек личним контактима и ургенцијама наших људи, Никола Тесла је приказан Аргентинцима на најбољи могући начин. Са чак петнаест хиљада посетилаца, ово је била једна од веома запажених изложби, чиме је интересовање за Николу Теслу и Србију значајно порасло. Организован је и велики број радионица за децу и студенте, који су били одушевљени нашим научником".

"Стекли смо велики број најмлађих амбасадора наше земље, који су заволели нашу, за њих егзотичну, земљу" каже Виктор Лазић и додаје, "Иста изложба приказана је и у Колумбији, а ускоро путује даље, у друге аргентинске градове. Организована је и научна конференција Никола Тесла и проблем људске енергије, коју је отворио директор Музеја Николе Тесле, Бранимир Јовановић".

„Када сам ушао у нашу амбасаду у Буенос Аиресу, одмах сам спазио паное са Милунком Савић, Надеждом Петровић, Флором Сандес и текстом на шпанском. То је део друге, веће изложбе Србија 1914, која је прошле године приказана у аргентинском Конгресу, а коју је припремио Историјски музеј Србије. Издвојен део о женама у српској војсци приказан је у Тукуману, градићу у коме је рођена Аргентина, а сада се припрема гостовање ове изложбе у Уругвају. У међувремену, сваки посетилац наше амбасаде може да се диви нашим јунакињама", преноси Виктор Лазић.

"Пре тога приказана је и изложба о Виминацијуму у згради Министарства културе града Буенос Аиреса. Организована је и изложба Београд - Буенос Аирес у свечаном холу скупштине овог града. Такође, одржан је и месец српског филма под називом Србија: филм који интригира, када су приказана четири наша филма".

"Аргентина и Србија, удаљене, али пријатељске земље, на овај начин се боље упознају. Култура је најчвршћи мост који се може саградити, чак и преко океана" преноси Лазић своје утиске.

"Србија је захвална свима који су учествовали у организовању ових изложби, пре свега нашим аргентинским пријатељима, затим историчарима, музеолозима, културним радницима и, посебно, дипломатама Јели Баћовић и Марији Петровић, које су прави посланици наше културе", завршава Виктор лазић своје јављање из Аргентине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару