И у Јоханесбургу обележен Дан Светог Саве

У Јоханесбургу је у част светитеља и просветитеља Светог Саве, 29. јануара организована свечана прослава у просторијама при храму Светога Томе, након Свете литургије коју је служио старешина храма Св.Тома у Јоханесбургу, отац Иасајло Марковић.

Ове године домаћин славе је била породица Ивковић, Вања и Милена. Као и сваке године, учешће у организацији су узеле КСС Косовка девојка и родитељи и ђаци школе Свети Сава, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Мариновић.

Ову прославу својим присуством су увеличали и гости из амбасаде Републике Србије Божин Николић и заменик шефа мисије конзул Саша Март са продицом, отац Исајло Марковић са супругом Наташом и остали уважени грађани Републике Србије који живе и раде у Јужној Африци и који годинама несебично помажу у организацији свих манифестација у циљу очувања матерњег језика, религије и културе на Афричком континенту.

Ученици српске школе Свети Сава из оба одељења, Јоханесбурга и Преторије, припремили су рецитал на тему Свети Сава, принц и просветитељ. Ученици, Петра Стојановић и Иван Туцаковић извели су кратке музичке нумере на виолини. Конферансије, др Војин Ђорђевић, прочитао је Беседу о Светоме Сави Матеје Бећковића. На крају програма омладинци из СКУД-а Африка извели су игре из Србије у кореографији Срђана Будимира.

Школа Свети Сава има континуитет од тридесет ученика сваке школске године, а неки се и врате у отаџбину и укључе у образовни систем Републике Србије. Одељење у Преторији је отпочело са извођењем наставе августа 2015. године. Ђаци су деца наших стручњака, инжењера и техничара који раде за интернационалну фирму IMR Hamburg, а који су и били иницијатори отварања овог одељења.

"Прошле године подршку смо добили од Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и јако смо поносни да препознају наш труд и напоре које улажемо да се наша деца не асимилизују у Јужној Африци и не забораве матерњи језик", каже за Програм за дијаспору РТС-а професорка разредне наставе Виолета Мариновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару