Савиндан у Бечу прослављен свечаном академијом и поезијом

Савиндан се у Бечу ове године разнолико славио. У организацији Црквене општине Свети Сава и СПКД Просвјета Аустрија, свечана Светосавска академија одржана је 29. јануара у Бечу у свечаној сали Дунавграске општине.

Овогодишња прослава у Бечу била је у знаку деце и младих, музике и духовности. Као гост, учествовао је прослављени српски глумац Петар Божовић. Програм је био припремљен тако да у њему суделује и ужива што више деце и младих, посебно због великих активности које у раду са младима показује Просвјета, али и други ангажовани појединци и организације у Бечу, јавља Просвјета.

Епископ аустријско-швајцарски Андреј благословио је скуп, а у име председника Србије Томислава Николића, присутне је поздравио његов саветник Милорад Симић. Беседу је говорио отац Михајло Смиљанић.

У публици су били и амбасадор Србије Перо Јанковић, шеф представништва Републике Српске Младен Филиповић, свештенство и грађани, припадници дипломатског кора. Топло је дочекан и гост из републичког Секретаријата вјера Владе Републике Српске, Дражен Обрадовић, који је председнику Просвјете, проф. Срђану Мијалковићу уручио донацију у књигама и уџбеницима намењену ђацима Просвјетине школе српског језика. Мијалковић је захвалио на донацији, посебно директору секретаријата Драгану Давидовићу, као и председнику Главног одбора Просвјете Михајлу Вујовићу на помоћи и подршци.

Кроз програм је присутне водила Гордана Јаничић, а учествовали су и Византијски хор, Мали хор Просвјете под вођством Вере Симић и Велики и Дечији хор СПЦО под вођством Бисерке Васић, као и бројна деца из Просвјетине школе која су извела поетске игроказе о Светом Сави, спремљене посебно за ту прилику. Деца и младе наставнице Просвјетине школе, Весна Шпирић, Сузана Миловановић и Александра Танасковић добиле су велики аплауз за припрему и извођење овог дела програма.

Ипак, највише пажње и највеће овације добио је легендарни Петар Божовић, за извођење монодраме Житије Светог Владике Николаја.

На крају, бину су испунила бројна деца којој је владика Андреј поделио пакетиће, а деца су владику позвала и замолила да са њима отпева и одсвира Химну Светом Сави. Овај незабораван моменат увеличала је и публика која се спонтано прикључила, тако да је владику и гитару пратио хор од неколико стотина гласова, који је тако и окончао ово светосавско вече за памћење.

Обележавање Савиндана настављено је и следећег дана, 30. јануара, на посебан начин. Поново је Петар Божовић био "у главној улози", овај пут у као гост Просвјете у традиционалном програму Сусрети и разговори, одржаном у кафе-галерије Габелцо у деветом бечком округу. Међу гостима био је и епископ аустријско-швајцарски господин Андреј. Ово гостовање подржала је и позната успешна компанија М:тел, поделивши пригодне поклоне присутнима, а бројни чланови и пријатељи Просвјете имали су лепу прилику да чују неке од најлепших српских стихова у извођењу једног од најбољих српских глумаца. Он их није разочарао: чули су се одломци из Рече ми један чоек,Чеговића и Горског вијенца, други бројни стихови Матије Бећковића, Стевана Раичковића, Љубомира Симовића, нешто цитата из Луче микрокозме, анегдоте из театра, филма и живота. Бард српског глумишта је бриљирао, праћен чаробном гитаром и гласом музичара Симе Симића, а често прекидан смехом, аплаузима, питањима присутних и понеком жељом за заједничким фотографисањем.

На крају Сусрета и разговора , Петар Божовић је захвалио Просвјети на позиву и похвалио досадашњи рад Друштва, посебно Просвјетине школе српског језика.

"Било је ово лепо и добро организовано вече, а и Академија је била одлична. Много деце је учествовало, та деца се не разликују по знању језика од оне у Србији!", рекао је велики глумац.

После те изјаве уследио је велики и искрен аплауз присутних, јер онима који знају колико је са децом у расејању тешко постићи такав резултат и колико рада стоји иза тога, изречено је значајно признање и дата морална подршка. Нарочито када то каже такав уметник, чаробњак језика и изговорене речи, Петар Божовић, поручује Просвјета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару