Свечано и у Норвешкој

Савиндан је обележен и у Норвешкој. У Бергену, Олгорду и Кристијансанду српска заједница окупила се у православним храмовима где се служила литургија поводом Дана Светог Саве, док су ђаци допунске школе у Ослу припремили приредбу за родитеље и пријатеље.

Ученици допунске наставе на српском језику у Ослу прославили су Дан Светог Саве у просторијама Frydenberg школе 28. јануара 2017.

Допунска настава на српском језику се са успехом одржава од 2015. године и финансирана је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Прослави су присуствовале амбасадорка Сузана Бошковић Продановић и саветница Јелица Димитријевић из Амбасаде Републике Србије и похвалиле рад Српског академског друштва на организацији наставе, за коју сматрају да је најзначајнија активност српске дијаспоре у Норвешкој. Учитељица Јелена Диклић је истакла да велику заслугу за успех школе има Амбасада Републике Србије и саветник Јелица Димитријевић.

Савиндан је обележен и у парохији Свети Димитрије Солунски у Бергену, под диригентском палицом Тамаре Пајкановић и уз присуство руског свештеника Дмитра Остањина.

"Желим овом приликом да се захвалим Парохији Свети Димитрије Солунски што нам је обезбедила гостовање Тамаре Пајкановић у Бергену. Тамара је одржала семинар са заинтересованом децом и одраслима. Програм је био посвећен прослави Светог Саве, али и црквеном појању и литургијском животу. Такође, желим да се захвалим Српском академском друштву што су нам овом прилоком помогли да се овај семинар оствари у склопу програма пројекта црквеног појања, за који су средства обезбеђена од Министарства спољних послова Републике Србије. Деца су топло прихватила Тамару и њен концепт који је пробудио интересовање за хорско певање и литургије међу најмлађима. Надамо се да ће наредне литургије у Бергену бити обогаћене гласовима најмлађих", упутила је речи подршке председница Савеза српских удружења у Норвешкој, Добрила Радуловић.

Чланови српске заједнице окупили су се и у Кристиансанду и Олгорду (Ставангер) на литургијама које је служио прота Видо Вуковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару