Златовезна ћирилица

У Будимпешти је протеклог викенда приказана изложба под насловом "Златне нити српске ћирилице" коју чине радови Удружења Бео-етно визија из Београда. Реч је о уникатним рукотворинама инспирисаних ћирилицом и орнаментима српских средњовековних манастира рађених традиционалним техникама у везу и златовезу, као и пустовањем вуне.

Аутор изложбе је дипломирани инжењер архитектуре Наташа Цвејић, а осим њених радова поставку чине и експонати осталих чланица Бео-етно визије: Верице Авлијаш, Соње Јовићевић Јов, Оливере Јасика, Снежане Јовановић, Весне Стојановић, Весне Комазец, Снежане Шуица и Лидије Гријак, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић Ђурић.

„Основна идеја изложбе је да она афирмише српско писмо, односно да прикаже слова српске ћирилице у свој њиховој лепоти. Мислим да је најбољи начин да се то прикаже кроз иницијале из рукописних књига, као и слова са дна орнамената", рекла је Наташа Цвејић, аутор ове поставке.

Двадесет шест експоната који су између осталог инспирисани лепотом српске ћирилице, односно, Миросљављевог јеванђеља као најзначајнијег ћириличног споменика културе, приказани су у правом светлу одајући лепоту српског писма као и умеће чланица Удружења Бео-етно визија. Било је интересантно видети и комбинацију традиционалног и савременог, о чему говоре и две инсталације настале комбинацијом везених минијатура са лоптицама од пустоване вуне.

За израду једног слова потребно је десетак дана рада и уз маштовитост и креацију самог аутора настаје оно што смо имали прилике да видимо. Неке од чланица удружења су од својих баки и мајки научиле да везу, плету, хеклају, док је други део тај занат научио касније похађајући неки од курсева. Временом су схватиле да је то оно чему желе да се посвете јер у струци нису могле да се запосле. А завршиле су разне факултете, између осталог економиски, правни, архитектуру, астрономију, енглески језик...

„Ћирилица је душа српског народа, његова аутентична духовна баштина. Ћирилична слова и орнаментика су светиња, у рукописним књигама и манастирским фрескама, чест су мотив на рукотворинама које представљају праве драгуље традиције Удружења Бео-етно визија", рекла је Сузана Судар, промотер изложбе.

Нешто више о самом удружењу рекла је његова председница Верица Авлијаш:

Бео-етно визија представља удружење жена које је основано 2012. године на иницјативу Етно мреже. Његови циљеви су чување традиције, старих и уметничких заната, унапређење производње и примена у савременом дизајну. Користећи наше руке, боримо се за бољу видљивост у друштву и за више покрета који би окупили младе нараштаје да као тежњу за изражавањем потраже у својим коренима".

С обзиром да је изложбу било могуће видети само на отварању 28. јануара, раније је постигнут договор да се она прикаже и у галерији Српског културног центра у Будимпешти када ће је осим наших сународника моћи погледати и најшира публика која свакодневно посећује Српски културни центар. Биће то поводом Дана словенске писмености, а у плану је и радионица за ученике Српске школе у Будимпешти. Осим тога, постоји интересовање да изложба пропутује Мађарском уз могућност организовања и радионица.

Реализацију ове изложбе помогло је Министарство спољних послова Републике Србије-Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару