Србија у Аустралији

Прошла недеља у Аустралији протекла је у обележавању Дана државности Србије и завршних Светосавских свечаности. Срби су бројним посетиоцима своју културу, фолклорну и кулинарску особеност представили на Српском фестивалу у Сиднеју, одржаном 9. и 10. фебруара.

Читаве седмице иза нас, Аустралија је била у знаку обележавања Дана државности Србије и завршних Светосавских свечаности, јавља за Програм за дијаспору РТС Драган Царан из Сиднеја.

Тробојка Србије завијорила се на јарболу у централном парку испред Градске куће једног од елитних квартова Сиднеја, у Рокдејлу. Уз химну „Боже правде", заставу су заједно подигли Бранко Радошевић, генерални конзул Србије у Сиднеју и градоначелник Рокдејла Шејн О'Брајен.

Читаву, сада већ традиционалну манифестацију, којој је и ове године присуствовао велики број наших људи и гостију, помогла је и Српско-аустралијска асоцијација „Сретење".

Током седмице пријеме за званичнике Аустралије, чланове дипломатског кора и значајне госте, приредили су и Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат у Сиднеју.

Током последњег викенда одржане су и завршне Светосавске свечаности. Први пут је дводневни српски Фестивал изашао изван српских клубова и манастира. Срби су своју културу, музичку и кулинарску надареност и фолклорну атрактивност показали у једном од најлепших Сиднејских залива, у Дарлинг Харбору.

Два дана, на две сцене заливом су одјекивала српска кола, дефиловали су млади у српским народним ношњама, чланови локалних културно-уметничких друштава, мирисао српски роштиљ, пило се српско вино и ракија, сладили се домаћим колачима...

Десетак хиљада посетилаца, уз велики број Аустралијанаца, видело је најлепше лице младе Србије. Владика аустралијско-новозеландски Иринеј је рекао да је управо то био циљ, да са нашом културом и обичајима упознамо Аустралијанце.

„Овде се коначно осетило јединство Срба на Петом континенту. Ова завршна Светосавска свечаност под ведрим небом, у најлепшем делу Сиднеја ће, верујем, постати традиционална", изразио је своја очекивања владика Иринеј.

Читаву манифестацију организовала је СОЈА, подмладак Српске православне Цркве у Аустралији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи