Јавно слушање о правима Срба у региону

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, Александар Чотрић, најавио је данас да ће тај одбор 14. фебруара у Дому Народне скупштине организовати јавно слушање на тему "Политичка и друга права српског народа у региону".

"Бавећи се другим важним питањима - Косовом и Метохијом, економским питањима и евроинтеграцијама, пречесто заборављамо на своје сународнике у окружењу којих је, на жалост, као и нас у Србији из пописа у попис све мање, али и поред тога њихов број чини скоро трећину од укупног становништва матичне државе, док у неким суседним земљама Срби чине и преко тридесет посто становништва", указао је Чотрић.

Циљ организовања тог слушања јесте усвајање закључака који ће помоћи да се дође до квалитетних решења који се тичу доношења и измене прописа о образовању на матерњем језику Срба у региону, оснивању културно-информативних центара, праву гласа и бирања наших држављана у иностранству, репрезентовању у Скупштини дијаспоре и Срба у региону и другим телима.

Према Чотрићевим речима, међу тим циљевима је и једноставније добијање држављанства Србије, финансирање из матице активности српских медија, културно-просветних удружења и манифестација.

Такође, међу циљевима јавног слушања је и даље поступање министарстава Владе Србије у односу према Србима изван матице и успешнији рад међувладиних мешовитих комисија за питања националних мањина између Србије и земаља са којима имамо потписане и ратификоване међудржавне споразуме.

Чотрић је у писаној изјави достављеној из парламента навео да "у осам земаља региона живи више од два милиона припадника српског народа, чија се статусна, политичка, културна и друга права битно разликују од државе до државе".

"Док им је у неким земљама признат статус националне мањине, омогућено школовање и информисање на матерњем језику, обезбеђено редовно финансирање активности и гарантовано право на представнике у парламентима и владама, у другим земљама немају признат статус мањине, па самим тим ни могућност на остваривање основних мањинских права", рекао је Чотрић.

Према његовим речима, на скупу се очекује учешће највиших представника парламента, кабинета председника Републике, Владе Србије и Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Такође, очекује се присуство и представника државних институција и најзначајнијих и кровних српских организација из Албаније, Босне и Херцеговине, Мађарске, Македоније, Румуније, Словеније, Црне Горе и Хрватске, дипломатских представника тих држава акредитованих у Београду.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи