Инсбрук у спомен на Диану

На иницијативу Српске православне омладине Инсбрука, СПОЈ(И), Диана Будисављевић ће крајем фебруара добити свој трг у Инсбруку, у аустријској покрајини Тирол. Колико је за сада познато трг ће се звати "Будисављевић-Обексер-Плац" (Budisavljević-Obexer-Platz).

Савет за културу града Инсбрука одлучио је да ће трг који се налази преко пута финансијске администрације покрајине Тирол добити име по Диани Будисављевић. Ово је још један начин да се ода почаст Аустријанки и њеном јединственом подвигу – Диана Обексер Будисављевић је током Другог Светског рата из усташких логора спасила око дванаест хиљада српске деце.

За Диану, на жалост, знају само историчари, преживели логораши и ретки потомци.

Ова жена није слављена као херој, ниједна улица, ниједна школа, ни у Хрватској, ни у Босни, не носе њено име. Не помиње се ни у једном уџбенику историје. Није било књига нити филмова о њој, помиње се тек у ретким новинским текстовима.

Хрватски државни архив је захваљујући унуци Диане Будисављевић успео да 2003. године објави „Дневник Диане Будисављевић“. Књига је потресно сведочанство о спасавању деце поткрепљено документима и фотографијама, списковима малишана и фотокопијама дела картотеке од 12 хиљада деце коју је Диана водила не би ли малишанима сачувала идентитет.

Ово је један од начина да се о Дианином подвигу чује.

Српска православна омладина Инсбрука - СПО(Ј)И је иницијативу покренула пре око две године. Велика подршка стигла је од Марка Милорадовића, члана Скупштине града Инсбрука који се свим срцем залагао да ова иницијатива буде прихваћена.

Крајем фебруара та одлука ће морати да буде потврђена и у Скупштини града Инсбрука. Процедура је таква да свака партија у градској скупштини мора једногласно да прихвати одлуку Савета за културу града да трг добије име по великој хероини, Диани Будисављевић.

Нико не сумња да ће одлука градских посланика Инсбрука бити једногласна.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи