Дијаспора има потребне стручњаке

Канцеларија за сарадњу дијаспором и Србима у региону ће подржати укључивање стручњака из дијаспоре у реализацију пројекта чији је предуговор потписан са компанијом из "Мубадала" из Уједињених Арапских Емирата, јер је један од приоритета Владе Србије улагање у високе технологије. Дијаспора има високошколски кадар и они желе да се врате под условом да имају посао.

Влада Србије намерава да укључи стручњаке из дијаспоре у листу од хиљаду високостручних кадрова који представљају услов реализације уговора за изградњу фабрике чипова са компанијом „Мубадала" из Ујединењиних Арапских Емирата, стоји у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

У саопштењу се такође наводи да ће Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у наредном периоду настојати да српски инжењери за високе технологије у свету добију потребне податке и техничке детаље како би могли да се одазову апелу матице.

"Један од приоритета Владе Србије су развој и улагања у високе технологије. Крајње је време да се озбиљно и активно приђе нашим стручњацима из дијаспоре и ова влада ће то учинити. Не само у овом конкретном случају, потребно је направити стратешки план", изјавила је Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Представници Владе Србије су од неколико државних факултета већ тражили информације о потенцијалним кадровима потребним да би се ова инвестиција реализовала.

Декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић је у рекао да ће за састављање листе од велике користи бити списак алумни организације факултета који садржи и београдске студенте који су се у међувремену иселили из Србије.

На основу контаката које Канцеларија за дијаспору има са стручњацима Србима, посебно из Сједињених држава, али и на основу раније урађених истраживања, интересовање за повратак увек постоји. Једна анкета коју је спровео Инфостуд је показала да код 60% испитаника постоје изгледи за враћање у Србију, а тај проценат се повећава на чак 98% услед постојања адекватне пословне понуде.

Будући инвеститори ће у наредном периоду доставити структуру фабрике за коју се зна да ће бити високоаутоматизована. Компанија „Мубадала" из УАЕ има две фабрике, у Сингапуру и Немачкој, а у Америци је у изградњи. За обезбеђивање научне инфраструктуре компаније уложено је до сада око милијарду долара. Отварање фабрике у Србији подразумева и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука. У Уједињеним емиратима фабрика микрочипова није изграђена управо због недостатка кадрова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи