Спортска соба Срба у Чикагу

На церемонији обележавања музејске славе, Светог Саве, Српско-амерички музеј “Свети Сава” у Чикагу отворио је Спортску собу у част врхунских српских спортиста. У поставци је приказан историјат највећих успеха српско-америчких спортиста.

У чикашкоj Спортској соби су бивша кошаркашка НБА звезда Пит Маравић, бејзбол играч Џефри Алан Самарџија, најбоља рекетбол играчица у САД Ронда Рајшић и српски олимпијац у пливању Милорад Чавић.

Заједно са њима приказани су и спортисти из Србије и бивше Југославије који су наступали у најјачим лигама у САД и освајали највеће турнире, између осталих, кошаркаши Владе Дивац и Пеђа Стојаковић, фудбалски тренер Бора Милутиновић, као и најбољи тенисер света Новак Ђоковић који је 2011. године у Њујорку освојио УС Опен.

Спортску собу у музеју "Свети Сава" свечано је отворила бивша репрезентативка Југославије у стоном тенису, становница Чикага, Биљана Биба Голић.

"Колико је спортско наслеђе битно српској заједници у САД сведочи чињеница несебичних донација људи из Србије и САД који су желели да оживе сећања о спортистима, деценијама највећим амбасадорима Србије и српске заједнице у Америци" рекла је Голић. 

"Поносни смо на тим спортских ентузијаста и чланова музеја који су за мање од месец дана спремили простор, сакупили и поставили експонате. Уједно, веома смо захвални на подршци Генералном конзулату Србије у Чикагу, који нам је уз помоћ Олимпијског комитета Србије омогућио приступ врхунским спортистима и истовремено помогао у поставци музеја", рекао је председник музеја у Чикагу, Живојин Павловић.

Историјат успеха спортиста представљен је фотографијама, мултимедијалном презентацијом и експонатима врхунских спортиста, од којих ће неки ускоро бити приказани и на веб и Фејсбук страници музеја.

Изложба у српско-америчком музеју биће перманентна.

Музеј "Свети Сава" основан је 2011. године и наследник је једне од најстаријих културних институција у Чикагу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи