Путеви Светосавља

Светосавске свечаности посвећене оснивачу Српске православне цркве, њеном првом архиепископу, српском просветитељу, лекару, књижевнику, дипломати уприличене су и у Македонији, у готово свим срединама где живе Срби, у Скопљу, Куманову, Тетову, Битољу, Охриду.

Приредбе у част Светог Саве организоване су у основним школама где се настава изводи на српском језику – у Табановцу, Старом Нагоричану, Кучевишту на Скопској Црној гори, као и у Речици код Куманова где ђаци похађају допунску факултативну наставу на матерњем српском језику у организацији „Споне".

Дан Светог Саве, 27. јануар, у Македонији је национални празник Срба утврђен законом. Попут претходних година Срби у Македонији Савиндан су обележили низом свечаности у готово свим срединама где живе у овој земљи, али, нажалост, због црквеног раскола, без литургијских служби у храмовима. Осим тога, због подељености Срби и Светог Саву славе одвојено. Тако су у Куманову одржане две свечаности, једна у организацији Српске заједнице, а друга у организацији Уједињене српске заједнице. Подељено се светац слави и у Тетову и Битољу. 

На Светосавској академији у Скопљу присуствовали су и премијери Србије Ивица Дачић и Македоније Никола Груевски, министар правде и државне управе у Влади Србије, Никола Селаковић, који је пренео честитке председника Србије Томислава Николића.

Дачић је Србима који живе у Македонији поручио да су показали зрелост када су дан Светог Саве изабрали за свој државни празник, јер је, како је указао, светосавље суштинска филозофија која враћа моралу и суштинским вредностима.

"Срби су значајне личности из свих сфера живота и значајно доприносе развоју Македоније. Они су и мост за развој односа Србије и Македоније. Српски народ је значајан и неодвојиви део мултиетничког и мултикултурног мозаика Републике Македоније", истакао је македонски премијер.  

На прослави дана Светог Саве у организацији Српске заједнице у Куманову говорили су заменик министра културе Македоније Драган Недељковић, заменик директора владине Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Александар Влајковић и Гордана Стојковска, председник тог удружења. У културно уметничком програму, поред домаћих учесника и ученика основне школе из Старог Нагоричана, наступили су и гости из Београда, глумци Горица Поповић и Горан Султановић.

На свечаној Светосавској академији Уједињене српске заједнице у Куманову, Удружења Срба из села Речица, Кола српских сестара, организоване у недељу у Омладинском центру „Козјак поздравно обраћање имао је изасланик председника Србије, министар Никола Селаковић. На скупу су говорили и Миле Стојменовић из општине Куманово и професор Добривије Стошић.

Дошао сам овде међу вас као изасланик председника, на овај велики дан за Србе свуда у свету па и у Македонији. Све нас је окупио отац наше нације, културе, отац нашег права, медицине, свега лепог што у српском роду постоји. Свети Сава је био човек испред времена, човек који је цртао пут Србима. Вековима који пролазе било је Срба и пре Саве, али ни један није био као Сава. Срби су наставили да живе и после Саве, али ни један није достигао те и такве домете, рекао је између осталог у обраћању Селаковић.

Професор Стошић је у беседи подсетио да је Свети Сава најомиљенија личност међу Србима. Пише се и пева о њему. Нема песника ни уметника који га није поменуо, насликао или опевао.

“Послужићу се речима Матије Бећковића, да је Свети Сава одредио крст којим се крстимо и језик којим говоримо и писмо којим пишемо. Године 1219. српска црква је добила своју самосталност, а он постао први архиепископ. На питање где се може наћи одговор - у молитвама, у нашој епској песми, анегдоти, народном предању, фрескама, многим црквама и манастирима. Он је у школама, у болницама, у крсној слави многих Срба, у именима културно-уметничких друштава, удружењима, и у највећем православном храму Балкана, рекао је Стошић и осврнуо се на наше време. „Многе су се силе обрушиле на нас, да нас нема, питам вас може ли нестати народ који има Светог Саву?"

На Академији су саопштени и резултати овогодишњег наградног конкурса за ђачке ликовне и литерарне радове на тему Светог Саве. Пријављено је 150 радова и то први пут не само учесника из Македоније него и из Србије и Републике Српске.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи