Српски месец у Великој Британији

Пијанистичким концертом у Норвичу у организацији Асоцијације Норвич – Нови Сад и свечаним служењем и академијом у Српској православној цркви у Лондону, у суботу, 26. јануара, почео је „Српски месец у Великој Британији - 2013".

Програм осмишљен пре пет година као „Српска недеља у Великој Британији“ прошле, 2012. године, прерастао је у „Српски месец у Великој Британији“. Ова манифестација удружила је многе српске асоцијације у Лондону, међу којима и Српски савет Велике Британије, Српски сити клуб, Про арт, Лондонско српско друштво, Српску бибилиотеку у Лондону, Лондонско спортско друштво, компанију „Шофранац“ као организатора Светосавског бала, уз подршку Српске православне цркве у Лондону и Норвичу и Амбасаде Србије у Великој Британији.

Данас ће у у Доњем дому британског парламента бити отворена изложба под називом „Српско средњевековно културно наслеђе“. Изложба је организована под покровитељством господина Грега Хендса, посланика британског парламента за Челзи и Фулам.

Изложба ће се фокусирати на српско средњевековно културно наслеђе и међународну државну позицију, кроз историјско и традиционално богатство, сећајући се значајних догађаја, личности и хришћанских вредности.

Изложба ће представити структуру српског средњевековног краљевства под вођством династије Немањића, од раног 12. века до средине 15. века.

До краја „Српског месеца у Великој Британији“ из програма издвајамо изложбу  „Српска уметност у Великој Британији“ у организацији Српског друштва која ће бити отворена 29. јануара у згради општине Челзи.

Лондонски Westbury Mayfair Hotel ће 2. фебруара бити домаћин Светосавског бала. Ово гала вече које увек значајно обележи српска традиционална храна биће употпуњено служењем и промоцијом вина из српских краљевских винограда династије Карађорђевић на Опленцу. Домаћин овогодишњег бала биће дива срспког глумишта, Милена Дравић.

У просторијама српске амбасаде у Лондону, 5. фебруара ће званично бити промовисана књига Јелене Ћурчић „Serbian Fairy Tales”.  Ова књига је колекција 20 бајки које је прикупио и објавио Вук Стефановић Караџић а на енглески превела управо Јелена Ћурчић. Књига садржи информације о пореклу бајки, самом Вуку Стефановићу Караџићу, српском фолклору, митологији и језику.

"Портрет уметника као политичког дисидента" име је књиге Властимира Судара која ће, у организацији Српског сити клуба, бити представљена 7. фебруара. Књига говори о редитељу светског гласа, Александру Петровићу а након промоције књиге гости ће имати прилику да погледају филм "Скупљачи перја".

До краја "Српског месеца у Великој Британији" очекују нас још и "Дечји дан", потом фудбалски турнир и вече класичне музике "Импресије о љубави".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи