Удружење "Иво Андрић" у Мадриду

На Дан Светог Саве, 27. јануара, у Мадриду ће почети са радом прво хиспано-српско друштво "Иво Андрић". На овом скупу биће представљен програм активности за први семестар 2013. године, које обухвају упознавање са обичајима, књижевношћу, историјом и српским језиком, као и српском уметношћу - музиком и плесом.

На дан Светог Саве, у Амбасади Србије, започеће са радом прво хиспано-српско удружење "Иво Андрић". Један од оснивача је и Љиља Медић, професор Политехничког универзитета у Мадриду.

"Иво Андрић је провео од 1928. до 1929. у Мадриду као дипломата и такође се бавио писањем. У улици Веласкез 27 постоји комеморативна плоча која подсећа да је он ту боравио и радио. Срби који живе у Шпанији, не само у Мадриду, увек су желели да се на неки начин организују и на тај начин задрже свој идентитет", каже проф. др Љиљана Медић.

На овом скупу биће представљена културна радионица Иво Андрић и програм активности планираних за први семестар 2013. године. Нацрт програма активности обухвата упознавање са обичајима, књижевношћу, историјом и српским језиком, као и са српском уметношћу - музиком и плесом. Уз то, кроз часове српског језика, предвиђен је кратки преглед српске историје уз географске и демографске податке.

"Шпанија има јако добро мишљење о Србима, пре свега о нашим спортистима који су отворили врата свим осталима који су долазили 90-тих у Шпанију. Предпоставља се да у Шпанији живи око 3 000 Срба. Иако ова заједница није велика, очигледна је потреба за удруживањем у циљу одржања националне и културне традиције", каже професорка Медић.

У градској библиотеци Валаскез у Мадриду у току је изложба о Иви Андрићу у част 50 година од доделе Нобелове награде за књижевност и 120 година од Андрићевог рођења.  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи