Медицинска дијаспора у Београду

Др Тибор Тот из Шведске и др Снежана Андрејевић Блант из Швајцарске, поводом треће конференције “Дани српске медицинске дијаспоре 2012” гостовали су у Јутарњем програму РТС-а. Организовани скрининг за рани рак дојке у Шведској се ради већ 30 година, рекао је др Тот.

Гости Јутарњег програма РТС-а били су др Тибор Тот из Шведске и др Снежана Андрејевић Блант из Швајцарске, учесници треће конференције "Дани српске медицинске дијаспоре 2012" која се ове године одржава у Београду и Сурдулици, у организацији Лекарске коморе Србије.

Др Снежана Андрејевић Блант из Швајцарске је до маја 2012. године радила на Универзитетској клиници и Медицинском факултету на патологији у Лозани. Данас, руководи приватном лабораторијом за патологију у овом граду и активно предаје патологију студентима треће и шесте године медицине. Ужа специјалност др Андрејевић Блант је ОРЛ патологија, а на Конференцији говори о тироидној патологији и патологиији пљувачних жлезда.

Др Тибор Тот за ужу специјалност патологију дојке и на Конференцији говори о раном раку дојке и преоперативној дијагностици. Др Тот руководи лабораторијом у једној окружној болници у Шведској која покрива 280 000 становника. Пракса организованог скринига за рани рак дојке у Шведској обавља се на 18 месеци.

"Обавештен сам да се сада и у Србији уводи тај организовани скрининг. У шведској се то ради већ 30 година. Уколико се рак открије рано, како ми кажемо испод 15 милиметара, онда жене живе 95%", рекао је за Јутарњи програм РТС-а др Тибор Тот.

Трећа конференција "Дани српске медицинске дијаспоре 2012" од 4. до 6. октобра у Београду и Сурдулици окупила је око 2.000 стручњака, међу којима су лекари пореклом из Србије који сада раде у САД, Немачкој, Норвешкој, Шведској, Аустрији, Италији, Хрватској, Словенији... 

Учесници обрађују теме из ургентне медицине, патологије, дерматологије и туберкулозе и размењивали искуства о новим достигнућима у различитим областима.

Иначе, конференција "Дани српске медицинске дијаспоре" је акредитовани скуп тако да су стручњаци могли да стекну бодове неопходне за лиценцу.

"Циљ конференције је унапређење сарадње наших лекара и експерата на пољу медицинских наука из дијаспоре и на тај начин Лекарска комора жели да настави блиску сарадњу стручњака из Србије и оних који раде у иностранству", рекла је раније др Татјана Радосављевић, директорка Лекарске коморе Србије под чијом се организацијом одвија ова Конференција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи