Основан Фонд за подршку српској деци у Македонији

Удружење жена Српкиња у Македонији основало је Фонд за подршку српској деци у Македонији. Средства су намењена вредним студентима, одличним ученицима, деци која похађају факултативну наставу на српском језику и за обележавање Савиндана.

Извор: Културно-информативни центар Срба у Македонији - Спона 

Удружење жена Српкиња у Македонији, основано 1992. године, основало је Фонд за подршку српској деци у Македонији. Средства ће се користити за подршку вредним студентима, одличним ученицима, деци која похађају факултативну наставу на српском језику и за обележавање Савиндана.

Удружење жена Српкиња у Републици Македонији је поводом двадесет година постојања организовало једнодневну екскурзију на Власинско језеро, 2. августа, а приход од организације пута је употребљен за основање Фонда.

Путовање је имало за циљ да подсети на прво женско хуманитарно организовање у српском народу и оснивање Кола српских сестара далеке 1903. године.

Коло су основали велики ентузијасти међу којима су били Делфа Иванић, професорка из Скопља, наш познати комедиограф, Бранислав Нушић, најпознатија српска сликарка и велики родољуб, Надежда Петровић и дипломата Иван Иванић.

Прва прикупљена хуманитарна помоћ била је намењена страдалима у Македонији приликом Илинденског устанка.

Удружење жена Српкиња у Скопљу основано је 1992. године, деведесет година касније. Основали су га Станка Новаковић, Драгољуб Новаковић, Дара Новаковић, Соња Јеремић, Душанка Кнежевић и Десанка Каровић са групом српских жена, а прва хуманитарна помоћ испоручена је Колу српских сестара у Приштини намењена избеглицама из Крајине.

"Идеје „Кола српских сестара" биле су „претеча и водиља" нашем Удружењу које је у протеклих двадесет година неуморно радило на помагању људима у невољи, ратној сирочади, самохраним мајкама", каже Нена Ристић Костовска, председница Удружења жена Српкиња у Републици Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи