Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац који је на управо протеклом 67. Међународном београдском сајму књига представио своју најновију књигу „Наши и ваши“ о актуелним аспектима живота и рада, положаја и проблема Срба Крајишника у периоду након распада заједничке државе јужнословенских народа Југославије. Реприза емисије у 02.31 на РТС Свет.

Осим представљања саме књиге разговор са Штрпцем се односи и на положај и проблеме Срба Крајишника како оних који су остали у Хрватској, тако и оних избеглих у Србију и друге земље, а затим и на активности „Веритаса“ и главним темама којима се та организација тренутно бави.

О утисцима и дометима протеклог протеклог Београдског сајма књига говори и прилог Владана Ракића који је посетио један од највећих и најпосећенијих штандова из региона-штанд Републике Српске, који сваке године, већ традиционално учествује на овој манифестацији.

У наставку емисије упознаћемо се и са два важна догађаја из Северне Македоније која су забележили наши сарадници из портала „Србтел“ из Скопља. Први догађај се односи на обележавање годишњице чувене Кумановске битке из времена Првог Балканског рата, када је српска војска успела да протера са својих простора вишевековног турског окупатора, у то време из јужне Србије, данас простор државе Северна Македонија. Други догађај је отварање почасног конзулата Републике Србије у Куманову, недалеко од Скопља.

Из емисије бисмо издвојили и важну причу коју нам је послала стална сарадница из Мађарске Диана Ђурић, главна и одговорна уредница интернет портала „Варош РТВ“ у Будимпешти, а односи се на свечани гала концерт у раскошној будимпештанској установи културе „Вигадо“ поводом великог јубилеја – 40 година архијерејске службе митрополита будимског и темишварског Лукијана.

Уредница емисије Нада Вукелић.

Редитељка Ерна Глигоријевић.
 

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи