Србија у срцу

Први пут је земљу својих предака видео у двадесет петој години. До тада је о њој само слушао у кругу своје породице, у далеком Перуу. Мирко Радовић данас пева о Србији на шпанском, са жељом да своје суграђане упозна са земљом која њему тако много значи.

Мирко Радовић је рођен у Перуу, у Лими, пре 36 година, као други од петоро браће. Још од детињства посвећен је музици и компоновању.

Његова породица је емигрирала у Перу после Другог светског рата. Деда му је родом из Прибоја а бака са Жабљака. Преко њихових прича је упознао Србију и Црну Гору, слушајући о њиховом детињству, рату и породицама које никада више нису видели.

Од малих ногу је желео да упозна земљу из које потиче. Тако је 2001. године отпутовао у Србију и Црну Гору, да упозна свет који осећа тако блиским и далеким у исто време.

Од те године стално јој се враћа. Држављанство је добио после неког времена, као и ћерке Милица (7) и Миленка (4).

Преплављен емоцијама и утисцима из Србије, вратио се музици и компонавању. Тако је настао  ЦД Живим у теби (Vivo en ti).

"Овај албум је заправо преглед мог живота, живота моје породице, моје Србије. Осврт на све што смо пропатили, волели и опростили. Мој циљ је да повратим изгубљено време, нашу културу, наш језик, наш идентитет...", каже Мирко Радовић.

Живим у теби је настао као посвета породици, али је изнад свега начин да људима каже шта је Србија и шта њему представља, каже Мирко Радовић за Програм за дијаспору РТС.

На ЦД-у се налази и песма Србијо моја, коју изводи на шпанском и српском језику.

"Мој сан је да једног дана певам тамо и иако много људи не разуме шпански, а ја не говорим добро српски, сигуран сам да ће моћи да разумеју оно што осећа моје срце...", закључује Мирко.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи