Сто спреман за Бијенале

Инсталација групе аутора "Један: сто" представљаће Србију на Међународном бијеналу архитектуре у Венецији, од 29. августа до 25. новембра. Овај рад имаће и интернет презентацију. Ауторски тим чини десет студената Архитектонског факултета у Београду.

Група аутора почела је рад на постављању инсталације "Један: сто" која ће представљати Србију на Међународном бијеналу архитектуре у Венецији, од 29. августа до 25. новембра.

Како је саопштио ауторски тим, рад "Један: сто" биће представљен и на интернет презентацији која ће бити покренута непосредно пре свечаног отварања националног павиљона Србије на венецијанском Бијеналу.

Коаутор Никола Андонов рекао је да се очекује да ће инсталација бити постављена на време, до свечаног отварања Бијенала.

"Са техничке стране, вредним радом стручњака и мајстора који се смењују, као и нашег тима, ствари се одвијају по плану. Увођењем пратећих, интерактивних аудио и визуелних садржаја, сто добија нову димензију", казао је Андонов.

Инсталација "Један: сто" изабрана је у конкуренцији 34 пројекта, као рад који највише одговара теми коју је задао куратор овогодишњег бијенала Дејвид Чиперфилд "Заједничко поље" (Common ground).

Концепт "Један: сто" користи форму стола као архетипски објекат који доводи до крајњег значења повећавањем одређених димензија до екстрема.

Бијенале у Венецији састоји се од секција уметности, архитектуре, филма, плеса, музике и театра.

Главни део програма Бијенала налази се у парку Ђардини у коме се налази 30 сталних националних павиљона, међу којима је и павиљон Србије.

У ауторском тиму који ће ове године представити Србију на Бијеналу архитектуре у Венецији учествују Марија Миковић, Марија Страјнић, Oлга Лазаревић, Александар Ристовић, Марко Маровић, Милан Драгић, Јанко Тадић, Небојша Стевановић, Милош Живковић и Никола Андонов, студенти Архитектонског факултета.

Реч је о једној од најмлађих екипа која је икада учествовала на Бијеналу. Студенти имају велике апетите и због тога велики бели сто. За тим столом Србија ће окупити свет у Венецији. Креативни тим не открива баш сваки детаљ свог дела до почетка Бијенала, јер таква су правила. Делује једноставно, али до коначног решења није се лако дошло.

"Први проблем је био како да 10 људи створи један тако једноставан и концизан производ који ће представљати и победити, на срећу смо успели да се брзо договоримо", каже Јанко Тадић.

Небојша Стефановић каже да су то доживели као нешто заједничко, а опет свачије. "То је нешто што свако има право да поседује, али у неком односу са осталима, али то може да асоцира на позицију архитекте у друштву", каже Стефановић.

За оригиналну идеју није требало много, али реализација стола са којим одлазе у Италију трајала је месец дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи