48 сати за одлуку о азилу у Швајцарској

Швајцарске власти су на 48 сати скратиле рок за разматрање захтева за азил грађана из земаља којима за улазак у Швајцарску није потребна виза. На тај начин је олакшано и убрзано и њихово протеривање у завичај.

Скраћивање рока за разматрање захтева за азил грађана из земаља којима није потребна виза је реакција на огромно повећање броја захтева за азил које у овој земљи подносе грађани Србије, Македоније и Босне и Херцеговине којима од 2009, односно 2010. више није потребна виза за улазак у Швајцарску.

Од јануара до јула је 4.593 грађана из ових земаља затражило азил у Швајцарској, а према наводима власти реч је великим делом о Ромима.

Српски држављани су у првих седам месеци ове године поднели 1.152 захтева за азил у Швајцарској због чега је Србија и даље у врху листе земаља чији грађани траже азил у тој земљи, показују подаци швајцарског Савезног уреда за миграције (БФМ).

Највише захтева ове године грађани Србије су поднели у јануару, укупно 315, да би се у наредним месецима број захтева смањивао.

Најмање захтева је поднето у мају, укупно 99, а од тада број захтева поново расте.

У јуну ове године грађани Србије су поднели 111 захтева да би се у јулу њихов број повећао за 68 одсто на 187.

Статус азиланта од укупног броја поднетих захтева је пак добило само 20 особа, што значи да је квота признавања захтева око 0,5 одсто.

Центри за пријем странаца који траже азил су, како пишу швајцарски медији, били преоптерећени због навале азиланата из Србије, БиХ и Македоније.

Зато ће се њихови захтеви за азил убдуће приоритетно решавати, и то у року од 48 сати.

Ове убрзане одлуке биће доношене у Центру за пријем азиланата И спровођење поступка у Базелу у којем поред припадника швајцарских савезних власти раде и представници хуманитарних организација и преводиоци.

Поред ове донете су и друге мере са циљем да се смањи број лажних азиланата, између осталих укинута је дотација за пут у домовину у износу од 100 франака. Већ у априлу је укинута премија за подносиоце захтева за азил који пристану да се добровољно врате кући.

Убудуће ће, како је најављено, швајцарске власти још интензивнијем сарађивати и са надлежним властима у земљама из којих долазе подносиоци захтева за азил, а строжије ће се спроводити и прописи који дају могућност забране уласка у земљу лажним азилантима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи