Месец српске културе у Словачкој

Удружење Срба у Словачкој и Српско културно друштво Штајерске заједнице из Словеније организују изложбу православних икона у оквиру Месеца српске културе у Трнави, у Словачкој. Иконописци Душан Нешковић из Србије и Алимпије Кошаркоски из Македоније изложиће своја дела у Трнави, од 5. септембра до краја октобра.

Удружење Срба у Словачкој и Српско културно друштво Штајерске заједнице из Словеније припремaју изложбу православних икона у оквиру Месеца српске културе у Трнави, који се одржава у септембру.

Два иконописца - Алимпије Кошаркоски из Македоније и Душан Нешковић, академски сликар из Србије заједнички ће изложити своја дела у Трнави.

Словачкој публици ће се представити 30 православних икона на дрвету Алимпија Кошаркоског и 10 икона на платну Душана Нешковића.

Раде Бакрачевић, председник Српског културног друштва Штајерска заједница из Словеније и аутор изложбе овом поставком жели да прикаже утицај иконописања на европску културу.

Отварање изложбе је заказано за 5. септембар у малој синагоги у Трнави, а трајаће до краја месеца. Иконе ће затим бити пренесене у амбасаду Кипра, где ће бити изложене до краја октобра.

На отварању изложбе очекује се присуство Радмиле Хрустановић, амбасадорке Републике Србије у Словачкој.

Ова изложба је реализована уз финансијску подршку Савета владе Словачке републике - Програм Културе националних мањина 2012.

Стане Рибич, лидер Срба у Словачкој заједно са великим бројем Срба из Удружења Срба у Словачкој већ годинама врши промоцију српске културе у Словачкој и добитник је Златне значке Културно просветне заједнице Србије.

Због досадашње сарадње Срби из Штајерске заједнице и Срби из Словачке, на челу са председником Станетом Рибичем, одлучили су да наставе сарадњу, која ће се спроводити кроз културне и спортске манифестације а све у циљу промоције српске културе.

Чланови извршних одбора Удружења Срба из Словачке и Српског културног друштва Штајерска заједница одлучили су да 6. септембра ове године у Трнави потпишу Повељу о заједничкој сарадњи на ширењу српске културе у овом делу Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи