Дани преображења Срба у Румунији

Деветнаести Дани преображења Срба у Румунији одржавају се од 17. до 20. августа у Темишвару, Базјашу и Соколовцу. Српском песнику Ђорђу Сладоју биће уручена књижевна награда Велика базјашка повеља. У оквиру манифестације отворена је и Међународна ликовна колонија и Међународно књижевно вече.

Песнику из Србије Ђорђу Сладоју биће уручена "Велика базјашка повеља" у оквиру књижевно-духовне манифестације "Дани преображења Срба у Румунији" која се одржава од 17. до 20. августа у Темишвару, Базјашу и Соколовцу, саопштио је Савез Срба у Румунији (ШР).

Традиционална манифестација "Дани преображења Срба у Румунији" обележава се ове године деветнаести пут.

Централни догађај Дана преображења Срба у Румунији одвијаће се 18. августа, у порти манастира Базјаш, када ће српском песнику Ђорђу Сладоју бити уручена једна од најзначајнијих књижевних награда српског расејања - Велика базјашка повеља.

На свечаности ће присуствовати владика Лукјан и тридесетак српских свештеника, око пет хиљада Срба из Румуније и њихових румунских пријатеља, као и књижевници из Србије, Мађарске и Хрватске.

Међу добитницима Велике базјашке повеље налазе се имена српских књижевника: Ивана В. Лалића, Љубомира Симовића, Миодрага Павловића, Матије Бећковића, Слободана Ракитића, Бране Петровића, Добрице Ерића, Милана Комненића, Јована Зивлака, Драгана Јовановића Данилова, Србе Игњатовића, Гојка Ђога и других.

У оквиру манифестације Дани преображења Срба у Румунији, отварају се и Међународна ликовна колонија "Темишвар-Базјаш 2012" и Међународно књижевно вече.

Одржаће се и округли сто са књижевном темом "Стогодишњица Жарка Деспотовића, напредног интелектуалца, књижевника и новинара Дунавске Клисуре".

Владика Лукјан, епископ темишварски и будимски, уз учешће српских свештеника из Румуније, служиће литургију у цркви манастира Базјаш.

Дани преображења Срба у Румунији представљају једну од најзначајнијих културних манифестација Срба у Румунији и у српском расејању уопште, "потврђујући истрајност српске заједнице у Румунији у чувању своје културе и своје духовности", наводи се у саопштењу ШР, који је организовао ту манифестацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи