СПО(Ј)И на Косову и Метохији

Недавно су чланови Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И посетили угрожени српски народ на Косову и Метохији. Помоћ у храни, новцу, производима за бебе и домаћинство уручили су породицама у Призрену, Штрпцу и Косовској Витини.

Чланови Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И посетили су 22. јула српски народ на Косову и Метохији и уручили им помоћ у вредности од 2.000 евра.

Још једна у низу хуманитарних акција Омладинске организације СПО(Ј)И на Косову и Метохији спроведена је уз подршку Милоша Стојковића, представника Покрета Косовских божура из Косовске Витине.

Прва станица ове хуманитарне акције био је стари српски град Призрен у коме данас живи око 15 Срба.

У Призрену су Владимир Влајић, председник и један од оснивача СПО(Ј)И и Иван Милошевић, представник СПО(Ј)И у Србији, заједно са сарадницима из Покрета Косовских Божура присуствовали литургији у обновљеној Цркви Светог Ђорђа, у којој служи отац Слободан Ђорић, први српски свештеник у Призрену након неколико година. Оцу Слободану су помогли куповином нове свештеничке одежде.

Отац Слободан је испричао како је током првих месеци у Призрену трпео огроман притисак од стране албанске већине, која није могла да прихвати да се у Призрен након много година вратио један српски свештеник.

У Призрену је новчана помоћ уручена породици Дејковић, као и шестогодишњој Милици Ђорђевић, једином српском детету у Призрену која са мајком живи у тешким материјалним условима.

Акција је настављена у српској општини Штрпце где је уручена помоћ у храни, производима за хигијену и кућу породицама Шубарић, Стојковић и Пешић.

У Косовској Витини помогли су још 3 породице - Јеринић, Нисић и Симић куповином хране, производа за хигијену, производа за бебе, одеће и сличним потрепштинама.

У Витини су обишли и породицу Илије Мирковића која броји 6 чланова и коју помаже Владимир Влајић и његов брат Филип у склопу пројекта "Кумство за децу" Светосавске омладинске заједнице из Беча.

Поред поменуте помоћи, свим породицама су уручени часописи "Споји!", као и слике са потписом фудбалског репрезентативца Србије, Александра Игњовског, који је путем Омладинске организације СПО(Ј)И упутио поздраве свим Србима на Косову и Метохији.

Организација СПО(Ј)И из Инсбрука има у плану још једну посету Косову и Метохији почетком августа.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи