Књижевна награда вредна 100 000 евра

Режисер Емир Кустурица најавио је да ће од марта 2013. бити установљена књижевна награда вредна 100.000 евра, која ће носити име књижевника Иве Андрића. Састојаће се од новчаног износа и плакете са ликом Иве Андрића, а уручиваће је председник Републике Српске на годишњицу доделе Нобелове награде том књижевнику.

Режисер Емир Кустурица најавио је да ће у, за сада, незавршеном салону у згради Андрићевог института у Вишеграду, председник Републике Српске додељивати награду за најбољу књигу у вредности од 100.000 евра, која ће носити име књижевника Иве Андрића.

Како пишу "Вечерње новости" награда ће се састојати од новчаног износа и плакете са ликом Иве Андрића и додељиваће се сваке године, на годишњицу доделе Нобелове награде том књижевнику.

Кустурица је рекао да ће наградни фонд обезбедити владе Републике Српске (РС) и Србије, као и Општина Вишеград, а награду ће добитнику додељивати председник РС.

"Код мене не постоји ни најмања сумња да ће Андрићева награда за књижевност бити једна од најзначајнијих у светским оквирима", рекао је Кустурица.

Како пишу Новости, одлука о додељивању награде је донета, а ових дана у току је прецизирање пропозиција.

"На почетку право учешћа на конкурсу имаће писци који стварају на једном од словенских језика. То ће убрзо бити измењено, па ће у конкуренцији бити остварења из свих крајева света, без обзира на језик којим су писана", казао је Кустурица.

Према његовим речима о добитнику награде одлучиваће стални међународни жири, а награда ће бити уручена добитнику у Андрићевом институту у Вишеграду.

Ради поређења, новчана награда која се додељује добитнику НИН-ове награде је милион динара (8.400 евра), а новчани износ престижне награде Booker износи 50.000 фунти (око 65 хиљада евра), што је нешто више од половине износа најављене књижевне награде у Андрићграду.

Кустурица је такође рекао да ће све зграде које су груписане око трга у Андрићграду, на коме је отворена Градска кафана "Гоја" и постављен споменик Иви Андрићу, бити завршене до Нове године, где ће се приредити и новогодишњи дочек.

"Биће готов и биоскоп, књижара, дио позоришта и општине, гдје ће "странке" да би "добиле печат" газити скромним мрамором умјесто садашњег општинског линолеума", рекао је Кустурица.

Оснивач Андрићграда истиче да ће "странке" и други гости док буду пили кафу у Градској кафани гледати необичне грађевине око себе и размишљати да ли се налазе у Требињу, Дубровнику, Падови или Вишеграду.

Већ наредне 2013. године, тврди Кустурица, планирано је да се заврши градња Караван сараја или каменог хана, који је постојао недалеко од Ћуприје на Дрини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи