Забринутост Срба у региону

Укидање Министарства за дијаспору Владе Републике Србије и најава да се за послове исељеништва и Срба у региону оснива Канцеларија за дијаспору изазвала је многобројне реакције код наших људи широм света, углавном са јасно израженом бригом да би они на тај начин могли бити запостављени у матици.

У новој Влади Републике Србије неће постојати Министарство за дијаспору. Уместо истог, проблемима многобројне дијаспоре и Срба у региону, бавиће се Канцеларија за дијаспору.

Најава оснивања Канцеларије за дијаспору изазвало је многобројне реакције код наших људи широм света и у региону, углавном са јасно израженом бригом да би они на тај начин могли бити запостављени од Матице.

Српски лидери у региону имају разумевање за владине мере рационализације и штедње али се уједно и надају да то неће значити мању пажњу Матице према сународницима у дијаспори и региону.

„Надамо се да најаве о укидању Министарства за дијаспору неће истовремено значити и мању бригу и подршку дијаспори, посебно за Србе у регији", рекао је председник Српског националног вијећа и заступник у хрватском сабору Милорад Пуповац, подсећајући да су се након распада Југославије „Срби, у новонасталим државама, посебно Хрватској, нашли у врло деликатном положају".

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Пуповац је изразио наду да ниво бриге за Србе изван Србије, коју је имала претхопдна влада и председник Тадић, неће бити умањени.

„Било би јако корисно да се при формирању најављене Канцеларије за дијаспору чују и мишљења Срба у исељеништву и региону о томе како би она требала да изгледа и које би јој све надлежности биле", рекао је Пуповац поручивши да би се на тај начин „смањио ризик од евентуалних грешака, које је касније тешко исправљати".

Сличног становишта је и Славомир Гвозденовић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, донедавно председник Савеза Срба Румуније, који каже да је овим поводом недавно упутио и званично писмо новоизабраном председнику Србије Томиславу Николићу и мандатару за састав нове владе Ивици Дачићу, у коме је изнео аргуменете и одређене предлоге због чега би било важно сачувати Министарство дијаспоре.

„Премда нам је свима помало жао што Министарство за дијаспору, које је радило један добар посао у институционалном повезивању матице са Србима у региону и дијаспори, потпуно нестаје, ипак се надамо да ће најављена Канцеларија бити само форма а да ће садржај односа матице са дијаспором бити важнији и да он неће бити ослабљен", рекао је Гвозденовић.

„Српска заједница у Македонији и Национални савет Срба у Македонији, као и увек до сада, подржава Владу Србије и све оно што сматрају да је најбоље како за државу Србију тако и за нас Србе изван матице", рекла је за наш Програм Гордана Јовић Стојковска, председница ових невладиних кровних организација српске мањине у Македонији.

Изражавајући жаљење што њихова заједница није имала подршку претходног Министарства за дијаспору, Стојановска је изразила наду да ће нови састав Владе Србије, па макар то било и кроз најављену Канцеларију за дијаспору, за њих у Македонији понудити нешто више него претходна влада.


 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи