Заједништво je циљ

Имамо високообразоване и јаке бизнисмене, који разумеју амерички стил рада и америчку демократију, који долазе у Србију и прате дешавања у матици а који сигурно виде могућност за неки свој допринос. То треба искористити, каже за Програм за дијаспору прота Ђокан Мајсторовић, старешина Саборне цркве Свети Сава у Њујорку.

"На америчком континенту, црква је, не само за српску дијаспору и емигранте, него за све друге етничке групе, главни стожер око кога се окупља народ, првенствено из верског осећања и потребе, као и националног, затим због дружења, забаве, образовања", каже за Програм за дијаспору прота Ђокан Мајсторовић, који је ових дана боравио у Београду.

Прота Мајсторовић, старешина Саборне цркве Свети Сава у Њујорку, каже да се Црква труди да поред оног духовног и верског, изађе у сусрет и другим потребама наших људи у расејању - забавним, образовним и културним.

При цркви постоји сала која може да прими око 120 људи,  где се организују разне активности, предавања, одржавају концерти, књижевне вечери, филмске пројекције, позоришне представе, игранке...

Миша Јанкетић, Воја Брајевић, Весна Чипчић, глумци са представом „Ноћ ђенерала", хорови из Смедерева, Ниша, Русије, професори...  много је оних који су гостовали и нашим људима у Америци бар на кратко приближили Србију, земљу из које су поникли. Недавно је у Америци боравио и песник Матија Бећковић.

Ако закуцаш, отвориће се

Прота каже да помажу људима који се нађу у тешким животним ситуацијама... Недавно су прикупили новац за карту за седамнаестогодишњег младића који се вратио родитељима у Србију.

"Наши људи западају у разне проблеме, накад не својом вољом, некад незнањем... а ми смо ту да им помогнемо колико можемо, повезујемо их са људима, отварамо могућности за лакше сналажење", закључује прота.

На питање о јединствености емиграције и проблемима са којима се сусрећу, прота Мајсторовић каже да може да говори само о људима који се окупљају око цркве, а њих је, на жалост мало. Црква се налази усред града, а наши људи углавном живе у околини, а времена тамо је мало за све.

"Углавном, људи који долазе у цркву су јединствени, организовани, волели би да имају и више садржаја, али онда морамо више да се укључимо у активности и помогнемо нашој заједници", каже прота Мајсторовић.

Велики потенцијал америчке дијаспоре

"Наши људи су се много отуђили од своје државе, јер су тамо ушли у неке друге системе, а не верујем да држава чини много да се они врате, тако да је врло важно да се приступи људима, да створимо неки бизнис центар при конзулату, верујем да ће то да привуче пажњу наших успешних људи, да се мало више окрену према матици, да улажу и помогну разне пројекте.

Ми тамо имамо пуно паметних људи, високообразованих, бизнисмена на свим нивоима. Наши лекари су увек у самом врху, и те људе би требало заинтересовати. А то је делокруг Конзулата, а ми као Црква ту смо да сарађујемо.

Када се нађем са људима, људи су пуни критике, мислим позитивне критике, у смислу - требате нам, дођите, дајте нам шансу да и ми кажемо шта мислимо или дамо своју експертизу...

Мислим да би то требало да се искористи, наши успешни бизнисмени разумеју амерички стил рада и америчку демократију, долазе у Србију и прате шта се ту догађа и сигурно виде могућност за неки свој допринос",  јасан је прота Мајсторовић.

Грци као пример

Упитан за планове, прота Мајсторовић каже да су сви његови планови везани за окупљање свог народа.

"Ја бих са овог места да позовем наше људе у Њујорку да дођу у своју цркву и доведу своју децу, да уче српску историју, културу, језик и традицију. Да не забораве своју ћирилицу и веру, а исто тако да се друже и упознају и да тако почнемо да развијамо јаку заједницу. Треба само да дођу, да буду присутни, да се омасовимо", закључује прота.

Прота Мајсторовић истиче да је за сваку похвалу грчка заједница, која је савршено повезана и одлично функционише. По њему Грчка не може да пропадне, спасиће је грчка дијаспора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи