Кров на цркви Св. Саве у Њујорку

Црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару 1. маја 2016. године. Јавност у Србији и дијаспори нестрпљиво је чекала почетак обнове ове треће највеће српске цркве у свету. После три године чекања, прошле недеље, Епархија источно-америчка објавила је вест о почетку реконструкције крова, што ће омогућити и скорашњи почетак богослужења у овом српском храму.

Пожар на Васкрс 2016. прогутао је горњи део цркве Св. Саве на Менхетну, грађевине из 1850. године коју је англикански бискуп Манинг, четрдесетих година прошлог века, поклонио српском епископу Николају Велимировићу.

Из Њујорка управо ових дана стиже лепа слика - на цркви су постављени метални кровни носачи, и тиме је почела друга фаза реконструкције.

Културни и историјски значај саме грађевине условили су поделу процеса у више фаза, о чему је у интервјуу ТВ Храм, на Васкрс 2018, говорио владика Иринеј, епископ источноамерички.

"Требало нам је готово годину дана како бисмо добили одобрење од свих институција, од којих је то било потребно, како бисмо могли креннути са самим чишћењем. Гледамо цркву препуну шута, не можемо је чистити, не можемо ништа, јер смо могли изгубити храм. Због чега? Јер је то историјско знамење не само града Њујорка, већ читаве Америке" наглашава владика Иринеј.

"Без Завода за заштиту споменика ништа нисмо могли радити. Нисмо могли ништа предузети без извођача радова, без Градског грађевинског одељења.... Чак је и англиканска црква морала дати своју сагласност, односно јемство, у коме се још увек и чува тај храм као саставни део њиховог имовинског јемства."

"Коначно смо добили одобрење да пређемо из прве у другу фазу. Та друга фаза се састоји од тога да ћемо подићи челичну конструкцију за кров. То ће бити перманентна конструкција. А црква са спољне стране мора бити сто посто враћена у првобитно стање. И када будемо затворили, макар привремено, прозоре и врата, они ће нам дати одобрење, као што је био случај и са Светосавским храмом на Врачару, да можемо с времена на време, да служимо у самом храму."

Чланови српске заједнице у Њујорку, кроз бројне донаторске скупове, али и многи други, људи добре воље, својим прилозима финансијски су подржали изузетно скупу обнову овог храма.

На процену трошкова обнове цркве од 60 милиона долара, осигуравајућа компанија је првобитно дала шокантну понуду за исплату полисе од само 12,7 милиона. Због тога је покренут судски процес који је завршен вансудским поравнањем. Са цифром се званично није изашло у јавност али незваничним каналима стижу информације да је поравнање "у корист" парохије.

Због боље транспарентности процеса ове сложене реконструкције, Епископ источноамерички Иринеј, недавно је наложио успостављање независне ревизорске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи