Беч - последња успутна станица

Срђан Мијалковић рођен је у Лесковцу, Филолошки факултет завршио у Београду. У Бечу је 2012. године уз рад, на немачком језику завршио мастер студије и мастер је социјалног менаџмента. Писао, бавио се медијима, позориштем и филмом, а почетком деведесетих година дошао је и Аустрију и - остао.

1992, вечерњим возом преко Будимпеште, са мини кофером у руци, Срђан Мијалковић, стигао је у Беч - на 2 недеље.

"Ето, те две недеље још трају, а сада је 2019", каже Мијалковић.

Са немачким језиком помирио га је Рилке. Срђан, професор српског језика и књежевности, уверио се да тај језик ипак има мелодију која може да привуче. Дуго се бавио социјалним и културним радом са омладином, посебно на пољу интеграције.

"Радећи са децом града Беча видео сам пуно наше деце која трпе јер не знају наш језик, па не могу да науче ни страни језик, у нашем случају немачки, и онда су лимитирани..."

Срђан је један од оснивача и први председник одбора СПКД Просвјета у Аустрији, друштва основаног давне 1902. године у Сарајеву. Од тада је на важном задатку очувања српског језика, културе и традиције.

"На почетку оснивања Просвјете, један од пројеката је био пројекат Реторика, а ми смо га наменили младима од 15,16 година, 20 година, а нама се јавила маса свршених студената са 25-30 година... Они су завршили студије и тек онда су ту глад, коју су имали све те године, покушали да утоле на тај начин. И то нам је онда показало неки правац који је био једноставан, имали смо концепт, платформу", закључује Мијалковић.

Бечка Просвјета основана је маја 2011. године у Свечаној сали Бечког универзитета. Покренула је бројне програме и пројекте, угостила најумније савременике. Посебно истиче Просвјетину школу српског језика, Српски новогодишњи концерт у Бечу, Мали хор Просвјете, Сусрете и разговоре...

"Ја сам веома поносан на све који су у Просвјети, и који су били у Просвјети, посебно на тим у школи, јер су то млади образовани људи, који су малтене волонтери. Пројекат Сусрети и разговори се дешавају отприлике једном месечно, што је висока фреквенција. Већ 8 година заредом организујемо Српски новогодишњи концерт у Бечу и ниje случајно наслоњен на бечки новогодишњи концерт филхармоничара, али ми представљамо српску музику. Ове године је била Биља Крстић и Бистрик, били су дивни", каже Мијалковић.

Срђан Мијалковић је добитник бројних признања за допринос у чувању и јачању српске културе и духовности, а последње, Светосавско благодарје, уручило му је Удружење књижевника Србије. Планове не крије, тичу се очувања српског националног идентитета, за шта је кључно, сматра, оснивање српске школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи