Читај ми!

ТВ пријемник

Уколико се одлучите да купите нови ТВ пријемник, изаберите онај који има интегрисан DVB-T2 демодулатор и MPEG-4 декодер. На тржишту тренутно има и ТВ пријемника са DVB-Т демодулатором и MPEG-2 или MPEG-4 декодером, чијом куповином нећете бити у могућности да примате дигиталне програме земаљским путем, него ћете морати да купите дигитални пријемник (Set Top Box).

Постоје две основне врсте HD телевизора. HD Ready телевизори пружају двоструко већу резолуцију од телевизора стандардне резолуције, уз 720 хоризонталних линија информација у сваком кадру - што је одлично за гледање HD телевизијског програма. Међутим, ако желите врхунски HD доживљај, Full HD телевизор пружа 1080 хоризонталних линија по кадру и изузетно стваран приказ детаља.

HDTV односно High Definition Television нуди много већи квалитет слике у односу на стандардне телевизоре. С обзиром на то да је резолуција већа, слика је оштрија, мање мутна и у целини ближа стварности. HD нуди детаљније и живље боје, а ту је и врло висок квалитет вишеканалног звука који чини искуство гледања још бољим. Да би угођај и видљивост у разлици између обичног и HDTV-а био потпун, потребно је да одређена радио-телевизијска кућа емитује свој програм у HDTV систему.

SDTV (Standard Definition TV), телевизију стандардне резолуције какву данас познајемо, карактерише слика у формату односа ширине и висине 4:3, уз укупан број визуелних информација које се преносе гледаоцу од 10 мегапиксела у секунди. HDTV (High Definition TV) или телевизија високе резолуције доноси формат 16:9 и укупан број визуелних информација од 50 мегапикела у секунди. У препорученим условима гледања стандардна телевизија покрива 25% човековог видног поља, а HDTV 75%.

HDTV нуди сигнале различитог квалитета. 720 и 1080 су основне ознаке, а њима се додаје или слово "i" или слово "p", што означава какав је начин исцртавања слике (i = interlaced - исцртава се свака друга линија, а онда остале линије; p = progressive - исцртава се линија по линија). 720 и 1080 представљају "висину" слике, а ширина износи 1280, односно 1920 пиксела. Број сличица у секунди (енгл. FPS) понекад се наводи поред ознаке, нпр. 720p60, што означава резолуцију 1280 × 720, прогресиван начин исцртавања слике и 60 сличица у секунди. Ако се не спомене број сличица, онда је реч о 50 или 60 за 720p резолуцију, док су за 1080 данас чести формати 1080p24, 1080p25 или 1080p30 који ће у будућности бити замењени форматима 1080p50 и 1080p60.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару