Читај ми!

Дигитализација културне баштине: 3Д

Дигитализација кутурне баштине, мини-серијал из три дела у форми документарно-игране структуре представља однос савремених технологија према културној и споменичкој баштини. Први део представиће 3Д моделарство које се већ уназад деценијама код нас примењује у археолошким и архитектонским реконструкцијама древних локалитета и објеката, док друга епизода иде корак даље обрађујући далеко усавршенији метод представљања виртуелне стварности: „Аугментед ријалити“ који би се најлакше превео као „проширена“ или „ допуњена“ стварност која омогућује да се информације из стварног света комбинују са компјутерски генерисаним садржајем а затим их обједињене приказује на екрану адекватног пријемника.

Емисија посвећена 3Д реконструкцијама превасходно античких и средњовековних локалитета везана је за досадашњи рад одређених екипа 3д моделатора. Дигитализоване реконструкције односе се на неколико локалитета у Србији: касноантичку гробницу у Брестовику, манастир Св. архангела крај Призрена, манастир Бањску, Београдску тврђаву из XV века и вршачки средњовековни замак.

У емисији говоре: Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација; проф. др. Гордана Милошевић са Архитектонског факултета у Београду; професори Драган Булатовић и Ненад Тасић са Филозофског факултета у Београду, Игор Бијелић, мастер инжењер архитектуре.

Уредник емисије: Александар Антић
Редитељ: Бојан Воркапић
Монтажер: Марко Тисовец
Производња: РТС 3 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво