Читај ми!

Промо спот SEE Digi.TV

На завршеној конференцији SEE Digi.TV пројекта у Будимпешти приказан је и промо спот о преласку на дигитално емитовање телевизијског програма. На један атрактиван начин спот износи основне чињенице везане за све оно што би један обичан грађанин требао да зна о дигитализацији телевизије.

Прелазак на дигиталну ТВ је процес у којем се стари аналогни сигнал замењује новим земаљским дигиталним преносом. То омогућава гледаоцима да уживају у својим омиљеним каналима на много квалитетнији начин. Нуди им нове услуге. Земаљски дигитални пренос користи исте фреквенције као аналогни пренос. Али захваљујући компресији дигиталног сигнала, он користи само један мали део опсега фреквенције, па се може емитовати више канала. Други сегмент остаје слободан и може да се користи за друге услуге. На пример за мобилну комуникацију или за пренос изабраног интернет садржаја, као што су вести, електронске услуге и друго, као и за интернет услуге преко ТВ уређаја намењене посебним групацијама - старијим грађанима, особама са инвалидитетом и онима са мањим приходима. 

"Дигитални јаз у региону је присутан и он мора бити превазиђен. Зато размишљамо о другом пројекту или активностима како бисмо повећали изгледе да се становништво у овом региону укључи у овај дигитално спојени свет.", каже Тања Кершеван Смоквина, менаџер SEE Digi.TV пројекта.

SEE Digi.TV пројекат покренут је уз финансијску подршку Европске комисије, као део Транснационалног програма сарадње југоисточне Европе. Циљ пројекта је да помогне хармонизацију преласка на дигиталну телевизију у јужним и источним европским земљама, пружајући им транснационалну платоформу за сталну размену знања, локалног искуства и добре праксе. Кључ успеха SEE Digi.TV пројекта је партнерство регионалних регулаторних власти и других организација које учествују у преласку на дигитални систем емитовања. Партнери који учествују у пројекту SEE Digi.TV, размењују међусобно своја искуства, запажања и коментаре. На тај начин усклађују прелазак на дигиталну телевизију у региону. Захваљујући овој континуираној сарадњи, било је много лакше развити прикладне законске оквире, стратегију преласка, средства комуникације намењена информисању јавности и дефинисање техничких параметара. 

"Једна од земаља је одлучила да усвоји напреднији кодни стандард него што је првобитно планирано. То је вероватно најсликовитији пример практичне примене активности нашег пројекта. Драго нам је што видимо да су многи наши документи и упутства такође примењени у пракси тих земаља.", каже Тања Кершеван Смоквина  и додаје: "Посао није још завршен. Размена информација, искуства и најбоље праксе креће се у оба смера. Убеђени смо да сви можемо да учимо једни од других."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару