Читај ми!

Више инвестиција за широкопојасне везе

Влада Немачке жели да убрза дигитализацију привреде, а посебно да развије приступ широкопојасним везама интернета велике брзине, утврђено је планом који је представљен, а који је, међутим одмах критикован због изостанка конкретних обавеза.

"Дигитална агенда" владе Ангеле Меркел поставља као циљ повезивање 100 одсто територије земље везама за интернет бризне 50 мегабита у секунди до 2018, изјавио је на конференцији за штампу министар саобраћаја и дигитализацију Александер Добринт.

Садашња покривеност је 64 одсто, рекао је он, и то уз велике разлике међу градовима који су готово интегрално повезани, и сеоских подручја, где је покривеност брзим везама мања од 20 одсто.

Берлин зато планира да аукцијски прода фреквенције ослобођене дигитализацијом радија, како би се омогућило компанијама да инвестирају у широкопојасне везе. Влада обећава да већину прихода од те продаје уложи у дигитализацију - да премости јаз између потребних улагања и онога што ће приватни сектор инвестирати.

Министри који су у то укључени - Добринт, министар привреде Зигмар Габриел и унутрашњих послова Томас де Мезиер, одбили су да се обавежу о конкретним цифрама о чему би договор требало да се постигне на јесен.

Штампа је објавила да је за Владин план потребна инвестиција од најмање 20 милијарди евра, под претпоставком да, како је рекао министар Добринт, "свуда буду оптичка влакна" што није увек случај.

Дигитална агенда утврђује и друге циљеве - повећање безбедности и поверења у нове технологије, посебно за мала и средња предузећа. Индустријска комора БДИ поздравила је тај "корак у правом смеру", али и указала да тек треба утврдити конкретне кораке, рекао је њен генерални директор Маркус Кербер. План мора да добије "конкретне мере, средства и рокове", такође сматра технолошки сектор Битком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару